BOKTIPS

 

 

JUST NU och FÖR ALLTID

Berättelsen om Daniel och EvaMärta Granqvist av Kerstin Weman Thornell.

Av titeln kan man möjligen förledas att tro att detta är ett skönlitterärt alster och när man väl har läst boken önskar man att den faktiskt hade varit just det - en påhittad historia – men det är alltså en fackbok, en tragisk sannsaga, som till största delen utspelar sig, inte så väldigt långt från våra trakter.

”En bok för alla som berörs av psykisk ohälsa och alla andra som vill ta del av en sällsamt stark kärleksberättelse.” (För att citera bokens baksidestext.)

Boken, som är alldeles ny, skildrar kärleksförhållandet och det korta äktenskapet mellan trebarnsmamman Eva Märta som, när berättelsen tar sin början, livnär sig och sina barn som turistguide i Härjedalens fjällvärld och Daniel, en udda figur med diagnoserna ”ADHD, Aspergers syndrom och en liten släng av schizofreni”, som levt mer eller mindre isolerad på sin förfallna gård, någonstans mellan Hörby och Sjöbo, i närmare tjugo år.De två finner varandra på nätet, eller, rättare sagt, Eva-Märta finner Daniel på nätet, på en sajt som vimlar av anrop från människor som strävar efter en alternativ tillvaro, ”en bit utanför ramarna”.

(Det EvaMärta främst lockas av i Daniels inlägg är ord och fraser som ”dagdrömmare”, ”kaos”, ”reta upp folk” och ”ful och knäpp”.)

Sedan går allt väldigt fort.
EvaMärta besöker Daniel i Skåne under julhelgen och sedan ytterligare några gånger under vintern.
Daniel besöker EvaMärta i Härjedalen framåt våren – efter att under en period har suttit inlåst på mentalsjukhus - och när han efter några veckor börjar längta hem igen, känner EvaMärta ”med ens” att det är dags för det ”slutgiltiga uppbrottet”.
Hon tänker följa med Daniel söderut.

Den bild man som läsare vid det laget har fått av denne Daniel gör att man nästan vill ropa:
”Gör det inte, EvaMärta - stanna där du är!”
Fast det hade nog inte hjälpt …
EvaMärta rafsar ihop lite kläder och prylar i en ryggsäck och följer, tydligen utan några betänkligheter alls, med sin nyfunna, stora kärlek, ner till Skåne. ( Tillsammans med sitt yngsta barn – en kille i förskoleåldern.)

Till ett liv och en tillvaro som helt kommer att präglas av Daniels sjukdom - och av de polisutredningar och den tvångsvård som, så småningom, följer.

Som betraktare kan man inte undgå att förundras över hur lätt EvaMärta – en kvinna i mogen ålder - tycks anpassa sig till, (och efter ), Daniels nycker och infall och med vilken jämnmod hon finner sig i – och tar sig an – alla svårigheter.
Eller gör hon inte det?

Har författaren utelämnat saker och ting – eller lagt dem till rätta - för att få till den ”sällsamt starka kärleksberättelse” bokens baksidestext talar om?

I vilket fall som helst är detta en mycket läsvärd bok, som ställer frågor – och kommer med påståenden – om vilka som är värda att älska här i världen.

Top