HUSFÖRHÖR I BYRESTUGAN

 

EMMALJUNGA. Höstens första husförhör i församlingens och hembygdsföreningens regi hölls i föreningens byrestuga. Första husförhöret i modernare tid hölls 1989 och har fortsatt sen dess med ett par samlingar varje höst. De riktiga husförhören hade sin uppkomst i slutet av 1600 talet. Då var det husförhörsprästen som vandrade från gård/by och höll de beryktade och stränga förhören.

Husförhörsprästen intar lekamlig föda.

Husförhörspräst i Emmaljunga var komminister Stefan Dahlström som ”hotade” de drygt 50 tillstädsekomna med förhör av Luthers katekes. Sammankomsten inleddes dock med hembygdsföreningens sångkör som sjöng om ”sången som väller fram” samt Barndomshemmet. Unisont blev det psalmen Jag tror på en gud. Stefan Dahlström framhöll att katekesen var föraktad men även uppskattad. Det blev genomgång av de tio budorden, var för sig blandat med en och annan anekdot. I halvtid åkte prästens kavaj av då det började bli allt ljummare i stugan! De flesta kunde nog ordningen på de tio buden men respekten för prästen var tydligen påtaglig då osäkerheten kom smygande.

Fyra ur sångargruppen pausar vid fikabord.

Efter unison psalm med Kerstin Sturesson som organist fortsatte förhöret. Prästen hade en viss egen tolkning av ”Vad är det”? Och detta vållade en del munterhet. Facit blev att alla frivilligt komna till förhöret fick godkänt betyg. Kanske var det lite svårt med buden men prästen konstaterade att viljan fanns! Sångarna och musikerna fortsatte med ytterligare underhållning med bland annat ”Han är min sång”.

Efter förhöret blev det fika vid borden.

Husförhörsprästen konstaterade att nu var det slut med den andliga utspisningen. Nu väntade den lekamliga utspisningen. Var och en fick vandra genom lillstugan till det minimala köket. Där var det fritt att välja det som passade smaklökarna bäst. Med god vilja och grannsamverkan fick alla fikagästerna sin sittplats. Stämningen var på toppen då alla tycktes ha glömt allvaret med husförhöret. Husförhörsprästen avslutade med kortare kvällsandakt. Sammanfattningsvis fick även prästen godkänt betyg då förhöret snuddade vid ”Calleanda”!

Trångt blev det men alla fick sittplats.

Nästa husförhör blir i Hultatorp tidigare skola den 3 oktober klockan 19.

Top