En sysselsättning som heter duga

 

HÄSSLEHOLM. En årlig återkommande tillställning som man ser framemot med glädje och förväntan. I år så var det Hässleholms vävförenings tur att arrangera årets vävkväll där de vävda föremålen visades. Varje enskild grupp tar med sig något vävt som man visar upp, samtidigt som man berättar om materialet som har använts just till de olika vävföremålen. Oj så duktiga alla har varit och så många olika bruksföremål de har tillverkat.

Första bilden visar kuddar som är vävda från gamla modeller och färgerna likaså. Andra rundvävda kraftiga dynor att sitta på i vackert vävda rutmönstrat finns också. Ripsvävda löpare i julfärger, dessa kommer ju snart till användning.

Nästa bild och vävgrupp visar upp mycket och flera dukar och löpare gjorda i olika dräll mönster och färger men också härliga löpare i opphämta mönster, den här i blå nyans.

Nästa bild visar en julgardin som är gjord i damast teknik, helt fantastisk och är vävd i en varm röd färg. Eller varför inte väva med många olika färgnyanser ett gubbatäcke som det kallas för, en härlig vepa att hänga på väggen. Stora underbara dukar eller löpare som förgyller ens vardag med fantastiska mönster och färger.

Många mattor i olika framförande och i själva uppbindningssätten som gör att de i både utförandet och färg/mönster blir helt olika i färdig version. Det finns många, många fler vävsaker som är värda att visa, detta är endast en liten liten del av kvällens ögonfröjd.

Vävda grejer som mjuka plädar, vävd julklapps säck, tovad tavla och en vävd katt i en annan vävteknik, löpare och dukar vävda i dräll men också vävt med dragrustning och mycket mera.

Så visst är detta en fritids sysselsättning som heter duga. Lena Svensson tackar kvällens värdgrupp för en trevlig sammankomst där god mat och fika serverades i historisk miljö som passade ypperligt.
Jag håller med och avslutar med att skriva: Nya tankar och ideér kommer fram vid positiva tongångar; Väl mött nästa år!

Top