Solstrålarna sjöng på sommaravslutning


- Vi startade här i april 2002 och hade då 18 barn i grupperna. Idag har antalet utökats till 26 barn. De yngsta barnen är 1 år och de äldsta är 6 år.
- Kommer det att bli förändringar i er verksamhet? frågar jag.
- Från att ha varit ett föräldrakooperativ tillhör vi nu Pysslingen AB som innehåller flera friskolor i samverkan. Vi arbetar nu med några olika alternativ för lokalisering. Just nu har vi verksamheten på bottenvåningarna i dessa två hyreshus som ägs av Hässleholmsbostäder. Vi blir dock kvar i Vittsjö.
- Det är anmärkningsvärt många vuxna här idag, tycker du inte det? fortsätter jag.
- Vi är vana vid stort vuxenengagemang. Så har det varit hela tiden. Idag vill vi göra en avslutning för barnen, även om många barn stannar kvar ett tag till. För alla har vi dock ett sommaruppehåll på tre veckor.
- Du har egna barn, Marinette. Gick de också i Montessori?
- Nej jag var nyutbildad Montessori-pedagog och ville gärna tillämpa mina kunskaper på mina egna barn. Men rent allmänt är det svårt att få en bättre uppväxt för barnen än hos sina egna föräldrar, men idag är situationen sådan att nästan alla föräldrar av ekonomiska skäl jobbar, även under barnens uppväxt och då är Montessori ett av flera bra alternativ.

Jag sätter mig ner på en filt där några vuxna och barn fikar.
- Jag skulle nog själv vara för rastlös för att vara hemma på heltid, säger Tomas Olsson, pappa till Emilio, drygt två år gammal. Dessutom finns det inte många föräldrar med barn hemma under dagarna. Emilio och jag skulle bli ganska ensamma och det är ju inte bra. Jeannette, min sambo, och jag bor med Emilio i huset  där borta så att Emilio är här känns mycket naturligt. 
- Dessutom är pedagogiken här mycket bra, fyller Jeannette i. Här får barnen prova på mycket på egen hand. 
solstrlen-familjebild.jpgTomas Olsson, Emilio Olsson, Mona Troedsson, Tilde Broman, Maria Broström och Jeannette Storm har nyss fikat färdigt
solstrlen-marinette.jpgMarinette Danielsson hjälper mig att skriva ner barnens namn 
  
solstrlen-gruppbild.jpgFr. vänster: Alexandra i Saras famn, Wilmer i Pernillas famn, Emma och Kajsa. I mittre raden: Victoria, Alice, Linnea, Stephanie, Tea, Linnea och Sam. Längst fram: Emilio, Sanna, Leontine, Smilla, Trine, Edit, Noah, Viggo, Elliot och Gabriella. 
Top