AKTIVA VERUM BY PÅ LANDSBYGDEN

 

VERUM. Det är inte enbart helgen för gravsmyckning i Verum. Det är också hemvändardag då utflyttade återvänder till barndoms bygd för att återuppleva bekantskaper. Besökarna vid kaffestunden i församlingshemmet uppgick till över en femtedel av ortens bofasta befolkning. Personalen räknade in nära 120 fikagäster. Redan i torsdags var det flera återvändare som kom för att smycka och se till sina anhörigas gravplatser. Ett par av dem var Bengt Arne Jönsson med maka Barbro. Bengt Arne är född i Mölleröd. Sen blev det många år i Stockholm för att återvända till södra landskapet. Makarna åkte från Ystad till Verum för att ansa fäderna Jönssons gravplats.

Bengt Arne och Barbro Jönsson smyckar gravplatsen på Verum kyrkogård.

Den stora gravsmyckardagen var egentligen på fredagen men blött nerfall från regntunga moln var orsaken att snabbast möjligt komma under tak. Inne i församlingshemmet hade kvinnliga medlemmar i kyrkliga verksamheten dukat fram. Välkomnande skedde med handhälsning till alla besökarna. Där fanns inga ”köbekagor” utan allt var hembakat i den lilla lantliga byn. De flesta visste nog var församlingshemmet fanns men för säkerhets skull fanns en skylt. Denna skylt fanns vid en av byns tre lanthandlare på den tiden då det fanns café i Verum. Denna caféverksamhet upphörde omkring 1960. Då på den tiden bar det både ”gille” och begravningssamling i caféet.

Den gamla skylten med CAFÈ visar att aktivitet råder i byn.

Efter hand fylldes alla tillgängliga sittplatser av boende och hemvändare som sm hade en trevlig stund tillsammans. Fanns ingen bekant som granne blev det en ny angenäm bekantskap. De tre lanthandlarna har stängt butiksdörren. De två bensinmackarna har har slutat leverera drivmedel. Nu finns annat drivmedel i form av idealister som verkligen gör insatser för att hålla liv och verksamhet i byn.

Bland besökarna i församlingshemmet fanns Arne Gunnarsson, Gert Hallkvist och Erik Thörn.

Numera har byn egen sångkör, eget Bygdelag, egen LRF förening, eget Hövdingelopp, egen pensionärsförening, egen idrottsplats och eget boulelag, grävservice, TV service samt en skara som ideellt ställer upp vid olika arrangemang. Fler aktiva samlingar finns!

Top