JULSTUGA MED PEPPARKAKSBAK OCH JULGRAN

 

VITTSJÖ. Utanför ingången till hembygdsföreningens museum fanns julbocken och tänd adventsgran. Jultoner strömmade ut och mötte besökarna. Allt stämde in med att det fanns en julstuga i den gamla skolsalen. Stundtals var det trångt innan fördelning skedde till skolsalen eller lärarbostaden.

Musikanterna och sångare talade om att nu är det jul!

Boel, Malin och Marie Bengtsson samt Gunnar Olofsson tonade fram den ena julmelodin efter den andra. Sångsolisten Marie var aktiv att i ord tala om melodins innehåll. Sen var det mycket verksamhet med hantverk och pyssel med hemmagjorda smällkarameller. Det blev också prydnader till kommande julgran. Skilda sorters hantverk visades och köpare hade tillfälle att inhandla.

Flera hantverkare samsades vid detta salubord.

Den som hade önskemål om visst motiv eller porträtt kunde beställa sådant. Orkestern från hemmaplan fortsatte att tala om att julhelgen var förestående. I det tidigare kapprummet knådades och kavlades degen till det som skulle bli olika figurer med pepparkaka. Då en plåt var färdig blev det transport till köksspisen för gräddning. Från köket var det endast några steg till borden där eftermiddagsfika intogs. Där fortsatte gemenskapen med trevnad och nya bekantskaper. Över lag var det ungdomliga inslaget ovanligt stort.

Ett par ungdomar förbereder motiv för pepparkaka.

Julstuga i museet ordnades för första gången år 1995. Då var det Mona Svensson som höll i tåtarna och hon var ansvarig för denna fest i många år. Under flera år var det även stöpning av ljus vi denna träff. Julfirandet har börjat sitt intåg genom julstugan!

Top