VITTSJÖ KYRKA KOSTADE 1 000 KRONOR PÅ AUKTION

 

VITTSJÖ. Kyrkliga syföreningen i Vittsjö har många syträffar bakom sig. Komminister August Nilsson var initiativtagare till bildandet av Kyrkliga arbetsföreningen 1914. Syftet med denna förening var då att få in pengar för anställning av en sjuksköterska. Tiderna förändrades och snart blev det byte av namn till Kyrkliga syföreningen. Här om kvällen hölls åter försäljning som inbringade 13 800 kronor från auktionen.

Calle Präst samlar sig inför sina minnesberättelser.

Extra dragplåster till kvällens samling var ”Calle Präst” som berättade minnen från sin tid som präst i Vittsjö åren 1990- 2015. Det blev många glimtar från besöken på äldreboende då prästen kom på besök, med eller utan prästkrage! De blev episoder från hembesök och andra träffar med församlingsborna. Givetvis blev inga namn nämnda utan Calle Präst kallade alla för Anna eller Anders! Calle var det besökande prästen som kom till församlingsborna om de inte kom till kyrkan! Calle trivdes då han antydde att hans kvällsbesök var som att komma hem! Även om Carl-Erik Adolfson flyttat från orten är han fortfarande Calle Präst. Och kommer så att förbli!

Kristina Nilsson bokförde alla inköp med moderna medel.

Efter kvällsfika var det åter tid för Calle Präst att framträda. Åter var det Calle som höll i försäljningen från det digra utbudet av allehanda alster. Där fanns hemstöpta ljus i parti och där fanns några fåtal textilier. En textil löpare kostade 300 kronor och prästostkakorna höll sig kring 200 strecket. En akvarell av Gustaf Axelsson med Vittsjö kyrka som motiv kostade 1 000 kronor. Paketauktionen med lottnummer såldes med varierande priser. Stenugnsbakade flätor kostade 200 kronor.

Några av köparna inför auktionen med syföreningen.

Utöver de 13 800 kronorna som inkom genom försäljningen fanns även lotterier och fikapengar varför kvällens intäkter översteg 14 000 kronor. Dessa medel fördelas bland annat till IM och Furuboda kursgård. Aftonen avslutades med kort aftonbön och psalm.

Top