GUNHILD SEHLINS 16:e BOKVERK HAR UTKOMMIT

 

VITTSJÖ. Den nyexaminerade lärarinnan Gunhild Sehlin kom till sin första tjänst i Hultatorp skola, Vittsjö. Dit kom hon 1938 och stannade kvar på platsen till 1954. Sen var hon lärare i Vittsjö fram till 1966.

Lärarinnan och författaren Gunhild Sehlin.

Redan under sin tid som lärare i Hultatorp började hon skriva berättelser om bygden. Det blev berättelser under ”En rolig timme”. Det var då ”Snapphaneborgen” föddes. Snapphaneborgen kom ut 1959 och behandlade händelser som kunde hänt på denna borg. Det har aldrig varit en Snapphaneborg utan i dag är namnet Vittsjö Borg, från 1300 talet. Utgrävningar har konstaterat att det var faktiskt en hövdingeborg på 1360 talet. Det gängse namnet var under många år just Snapphaneborgen och där hämtade Gunhild Sehlin sina berättelser. Boken blev så eftertraktad att den utgavs i tre upplagor. I dag finns ingen bok kvar av Gunhild Sehlins 15 tidigare böcker.

Inger Burman Persson med tre exemplar av Gunhild Sehlins sista verk.

I dagarna har Gunhild Sehlins 16 bok utkommit under namnet: ”Hamoudeh -Mahmoud” som handlar om ett barn i Tiggarnas läger. Gunhild Sehlins syn försämrades och slutligen kunde hon inte skriva varken på maskin eller för hand. Hon var dock angelägen att ge ut sitt 16:e och sista verk. Lösningen blev att hon talade in texten på bandspelare. Fosterdottern Inger Burman Persson ägnade tid att skriva ner Gunhilds berättelse. Tidigare förlag som gett ut Gunhilds böcker var inte intresserat varför nytt förlag kontaktades. Gunhilds sista verk Hamudeh-Mahmoud har just kommit från tryckeriet och finns till salu hos Inger Burman Persson vid Skansvägen i Vittsjö. Efter Snapphaneborgen kom ”Marias lilla åsna”. Detta verk har för övrigt översatts till minst 14 olika språk, bland annat till ryska, isländska och afrikanska språk. Flera av Gunhilds böcker har översatts till andra språk. Ett annat verk har översatts till japanska. Då och då kom det en slant i royalty men dessa pengar sände Gunhild vidare till ”sitt” barnhem i Amman.

Gunhild Sehlins samlade verk på svenska samt några översättningar.

BARNHEM I AMMAN Efter sin lärargärning i Vittsjö for Gunhild till Jordanien 1966. Samma år flyttade hon till Amman där nöden var stor. Hon såg snart den stora nöden hos de handikappade barnen. Med myndigheternas godkännande började hon bygga upp ett barnhem. Gunhild stannade i Amman 1967 – 1987 som föreståndare för barnhemmet. Hemmet uppfördes i IM:s regi och denna verksamhet fortsätter. Vid flera tillfällen sänds fortfarande kontanter från Vittsjö till Gunhilds barnhem i Amman.
Lutherhjälpen erhöll all Rotary som boken Hassan- flyktingpojken inbringade. Efter hemkomsten till Sverige har Gunhild återvänt till sitt barnhem i Amman två gånger och har sett sitt livsverk fortsätta i samma anda. För sina insatser i Amman har Gunhild tilldelats både diplom och guldklockan av kung Hussein. Dessutom har hon tilldelats en orden i band. Dessa utmärkelser finns i säkert förvar hos fosterdottern i Vittsjö.

Sammanfattningsvis har min lärarinna i Hultatorp gjort sig känd i stora delar av världen som författare samt uppbyggande av barnhemmet i Amman.

Not: Gunhild berättade från första dagen i Hultatorp skola: Jag höll på att hissa flaggan den första skoldagen. Då kom en moder med sitt barn till skolan. Modern frågade: Är det nya lärarinnan eller är det en elev från sjätte klass?

Top