Stämningsfull Julotta utöver det vanliga!

 

VERUM. Molnen skingrades och stjärnor och måne kunde släppa sina strålar över bygden i god tid innan Julottan i Verum skulle starta. 

Kanske ett bidrag för att ytterligare höja stämningen vid den tidiga Julottan i Verum, då denna är känd och lockar besökare från när o fjärran.

Vill du uppleva en känsla av gammal genuin tradition, då skall du absolut besöka Julottan i Verums kyrka. Du möts tidigt av marschaller som kantar vägen upp mot kyrkan, troligen fler än hundra. 

Det fladdrande ljuset från dessa vägvisare ger redan här en speciell stämning i den tidiga morgontimmen. Du blir därefter fortsatt ledd av levande ljus ända in i kyrkan. På plats inne i kyrkan upptäcker du att de stora ljuskronorna i taket även de bär levande ljus. Utmed samtliga bänkrader finns också stearinljus i speciella hållare. Atmosfären av alla dessa levande ljus i den tidiga morgonstunden, klockan är kvart i fem, ger en mycket mäktig känsla. Lite som det kanske var förr i världen, då våra förfäder besökte sin Julotta. Möjligen saknades i år snön och de hästdragna slädarna utanför kyrkan.

Klockan fem startar Julottan med att kyrkans klockor ljuder över bygden. Då klockornas vackra klang sakta ebbat ut, startar dagens andakt. Det är i år kyrkoherde Karl-Olof Danielsson som håller predikan. Säkert blev Karl-Olof extra glad över den stora församlingen han noterade i kyrkosalen trots denna tidiga morgon.

Karl-Olof förkunnar ur det för många kända julevangeliet. Han tog även på ett trevligt vis upp lite om ”vett o etikett”, nämligen när säger man egentligen ”God Jul” respektive ”God fortsättning”. Karl-Olof berättade att ”folkvettsexperten” Magdalena Ribbing, Sveriges mest kända expert i ämnet menar att man till och med Julafton skall säga God Jul, samt därefter God Fortsättning.

Kyrkokören under ledning av Mats Lunnergård medverkade och började med att framföra ”Julenatt”. Kören fortsatte att mycket vackert framföra ytterligare ett flertal stycken som hör just julhögtiden till.

Gästmusiker var Per Danielsson som på trumpet ytterligare förhöjde musikupplevelsen vid flera framföranden.

Stämningen under vägen fram till, på kyrkogården och inne i kyrkan, Karl-Olofs ord tillsammans med Kyrkokörens fina medverkan, gav återigen den slutliga upplevelsen av en mycket minnesvärd Julotta i Verum.

Hur lyckas man skapa dessa evenemang, år efter år, som ger en stämning som alltid är utöver det vanliga. Naturligtvis bottnar detta i att det finns flera frivilliga krafter som lägger ner mycken tid! Kyrkvaktmästare Olof Lunnergård startade redan klockan 01.30 på Juldagsmorgonen med sina förberedelser. Det var många levande ljus som skulle tändas i kyrkan så att allt skulle var klart i god tid inför att de första besökarna börjar anlända redan före halv fem. Byalaget startade även de tidigt. Mer än ett hundra marschaller med hållare skall placeras ut och tändas. Allt detta genomförs på frivillig väg för att vi, du o jag, som besökare skall få uppleva en Julotta utöver det vanliga!

Jag har skrivit det förr, men det tål verkligen att upprepas. Det är något märkligt med denna lilla by, som heter Verum. Helt otroligt att man lyckas skapa alla dessa evenemang, år efter år, som ger en stämning som alltid blir utöver det vanliga.

Även jag börjar förstå varför Benny o Agneta valde Verum för sitt bröllop, det finns något med just Verum som är svårt att sätta ord på......!

Top