Fiber ersätter koppar i Vittsjö..

 

VITTSJÖ. Att Telias vilja är att gå från Koppar till Fiber i Vittsjö framkom tydlig under informationsmöte på måndagskvällen i Vittsjö församlingshem. Under hösten hade även kommunen informationsmöte vad gäller fiber i Vittsjö. Detta projekt verkar dock av någon anledning ha stannat upp. Därutöver har även Bredbandsbolaget lämnat ut reklam för fiber i Vittsjö.

Mötet på församlingshemmet i Vittsjö drog stor publik, drygt 150 personer. Under kvällen framkom att intresset för fiber är stort. Redan före mötet hade 90 av 588 aktuella hushåll tecknat avtal med Telia. 

Kravet för att arbetet skall startas är att cirka 40% av hushållen tecknar avtal. Det handlar om så kallad ”Öppen fiber”. Med detta menar man att kunden senare skall kunna välja tjänsteleverantör. Just nu finns förutom Telia, 10 andra leverantörer att välja bland.

Telia och Skanova vill komma igång så fort som möjligt. Aktören vad gäller dragningen av fiber är företaget Skanova. Skanova är det företag som idag äger i stort sett all Koppartråd i Sverige. Målet är att vara klara med fiberdragning i Vittsjö under 2017. Claes Halje från Skanova pekade dock på ett problem i hanteringen. Han menade att Hässleholms kommun varit långsamma (jämfört med motsvarande andra kommuner) vad gäller behandling av ärenden.

Top