Visor i Vittsjö 15 juli 2017!

 

VITTSJÖ. ”Världens första” Visfestival i Vittsjö har börjat planeras! Professionella, nordiska och lokala Visartister ska Glädja, Beröra och Förtjusa publiken när Godsmagasinet vid stationen i Vittsjö fylls av tidens toner kommande sommar, hoppas Malene Langborg.

Idén till ”Visor i Vittsjö” uppstod hos projektledare Malene Langborg som flyttade till Vittsjö i september 2015 för att kärleken fanns- ute på landet nära Vittsjö. Hemma i fosterlandet Danmark arrangerade hon 3 år i rad (2012-2014) visfestivaler. Flytten krävde en paus i sådana större evenemang men nu är det dags igen, säger Malene. Detta är således ett integrationsprojekt. Jag vill träffa människor, och föra samman andra dessa, skapa ramen för energi och glädje som räcker ut i framtiden. Jag vet att det kan fungera, säger en engagerad Malene.

Det finns ingen visfestival i Vittsjö, fortsätter Malene. Visan är den starkaste musikaliska uttrycksformen när man vill berätta samtida historier. Gamla historier (kulturarven) är också fantastiska och de skall man förhålla sig till med respekt. Det finns inte heller någon låtskrivar-klubb i Skåne. En sådan drömmer låtskrivare Langborg också om att skapa, kanske i Vittsjö. Hade varit underbart med låtskrivarmöten just nu inför själva visfestivalen.

Malene fortsätter med att i början på förra sekelskiftet fanns det ett 30-tal pensionat i och kring Vittsjö. Sen flög folk till andra länder och semestrade, men alla Vittsjöarna ligger kvar och luften är snäll mot människorna som blir jättegamla. Miljön är, med andra ord, inspirerande och styrkande för all kreativitet.

Min tanke är att ”Visor i Vittsjö” ska återkomma varje år, fortsätter Malene. Min vision, förhoppning på sikt, är att Vittsjöborna tar semester före och efter, för att dom inte vill gå miste om visfestivalen. Turister ska komma hit till Vittsjö för att Visfestivalen är en mysig och lokalfolkloristisk grej värd att uppleva.

Samtidigt skapas naturligtvis nätverk kring visfestivalen, nya vänskaper skapas, kanske även nya samarbetspartners. Det gör ingenting om denna process blir ett mål i sig, menar Malene.

Malene Langborg är själv professionell vissångare, låtskrivare och musiker och vet att det är svårt att ”skaffa spelningar”, därför skulle det vara en stor glädje att kunna skapa i alla fall dessa jobb till kända och okända kollegor. Kanske är det någon i publiken som upptäcker en artist och bokar hen till sitt nästa förenings-arrangemang, säger Malene.

En bonuseffekt av ett stort arrangemang i Vittsjö är att de som reser hit från andra orter, kommer att lägga sina pengar på boende, restauranger, mataffärer och kanske andra aktiviteter (golf/fiske?) - effekter som naturligtvis gynnar bygden.

En Vis-festivalarrangör har sällan talang för politik, -eller att rädda världen, men om man gör något gott för människor, då har man kommit nånvart, avslutar Malene Langborg!

Top