Hembygdsföreningen ökade med medlemmar och kapital
VITTSJÖ. Wittsjö hembygdsförening bildades 1976 och verksamheten har blomstrat sen dess. Vid årsmötet framkom att medlemsantalet hade ökat med 14 till 385. Dessutom hade ekonomiska behållningen ökar från 326 000 kronor till 404 000 kronor. Det var även ovanligt många omfattande byte av funktionärer på de olika posterna. Lars Ivansson lämnade sitt uppdrag i styrelsen och Crister Albinsson invaldes på hans plats.
Sångkören underhöll med flera rytmiska sånger vid årsmötet.
I inledningsanförandet framhöll Claes Ruderstam att det bland annat var hembygdsrörelsens uppgift att värna om kulturarvet från tidigare generationer. Han omvaldes till ordförande för styrelsen. Parentation hölls över bortgångna medlemmar och deras namn lästes upp. En tyst minut ägnades åt deras minne.
Lars Henningsson valdes till förhandlingsledare under de första ärenden. Funktionärer valdes till nära 20 olika kommittéerna inom skilda områden. Föreningen kommer även i fortsättningen att vara ansluten till hembygdsförbunden. Två avgående ledamöter, Kjell Uno Ögren och Monica Winkvist tackades för insatserna och erhöll förtjänstdiplom. Årsavgiften beslutades till oförändrat 100 kronor.
Crister Albinsson symboliserar föreningens lyft!
Både före och efter förhandlingarna underhöll sånggruppen med sång och musik med bland annat ”Låt hjärtat vara med” samt ”Vår hembygds sång”. Efter förhandlingarna blev det bland annat ”Jag har en dröm” samt ”Bättre och bättre”.
Kvällens gäst var Lars Olofsson, Näsum som berättade om ”Verumsvrilen”. Ursprunget var en utväxt/tumör på en björk vägande omkring 500 kilo. Då började arbetet med att transportera tumören till snickarboa. Väl på plats började arbetet med att skala av barken för att få fram modellen av en nudist. Sen började arbetet med att ta ut allt inkråm där motorsågen var till stor nytta. Med allehanda verktyg, uråldriga och modernare kom inkråmet bort och endast yttersta delen med sina utväxter blev kvar.
Lars Olofsson visar upp ett fint format av vrilen från Verum.
Sen började arbetet med att frilägga alla utväxterna eller tumörerna. Föreläsaren hade bra grund från barndomen då han var uppväxt i skogen, en skogens man. Han berättade om trädens liv och leverne. Hur vriler kunde uppstå från skräpskogen brakved till våra vanliga träslag. Under arbetet med ”Verumsvrilen” blev 465 kg restprodukt i form av spån. Denna restprodukt återbördades till ursprunget, skogen!
Föreläsaren hade med sig framställda hantverk i form av skålar och kåsor. Ur en gamla björkens tumörer blev det bland annat 30 olika former av skålar samt 15 olika modeller av kåsor. Alla produkterna kommer att bevaras intakt och inget verk är till salu.
Idel glada miner vid kaffebordet.
Årsmötet avslutade med samkväm för de 90 deltagarna i sammankomsten.