”Den fule ankungen”

 

LJUNGBY. 66 kilometer och 48 minuter från Vittsjö ligger Ljungby. I Ljungby finns Sagomuseet, sagobygdens hjärta. Ett museum för både stora och små. Tisdagskvällen var det mest för stora då det handlade om H.C. Andersens liv.

Per Gustavsson hälsade alla välkomna.

Roland Andreasson iklädde sig för kvällen H.C Andersens roll, ledsagad av Kathinka Lindhe. Barns fantasi kommer från vuxnas berättelser och en mästare på berättelser var H.C. Andersen från Odense på Fyn i Danmark.

Han föddes 1805 i en fattig skomakarfamilj med en mor som hjälpte till med försörjningen genom att tvätta för ”finare” familjer. Hans Christian var redan som ung en lång humlestör med stor näsa och en pipig röst. I skolan blev han retad och drog sig därför undan och levde mycket i sin egen fantasivärld med små dockor som han klippte ut och spelade teater med. 

Han gick dock tre år i fattigskolan och lärde sig läsa, men stava lärde han sig aldrig. Han läste många böcker och helst sådana som handlade om den lille mannen som hade det svårt i början, men som det till slut gick väl för. I 14-årsåldern började Hans Christian skriva berättelser som han skickade till olika förlag. Oftast blev de både refuserade och utskrattade, men ett förlag låter honom gå en kurs i stavning. Det blev många resor till Tyskland, Frankrike och England, (där han för övrigt fick träffa sin idol Charles Dickens), men under mycket knappa förhållanden.
Små inkomster blev det från reseberättelser men berömmelsen kom så småningom. Men inte i Danmark! Hans Christian levde med en fysisk smärta av tandvärk nästan hela sitt vuxna liv, ja i alla fall tills han fick sina dåliga tänder utdragna. Det blev löständer i stället, men de passade så dåligt att han hellre var utan!

Kathinka Lindhe och H.C. Andersens löständer

Utöver sina berättelser blev Hans Christian besatt av att spegla sig och 175 gånger på ett år gick han till en porträttfotograf för att alltid bli avbildad i profil med sina packväskor, paraply och hög hatt. Vid en konsert med Jenny Lind i Köpenhamn blev han djupt förälskad i henne, men hon sa:”Vänskap, men inte mer!” och så blev det.

Hans Christian Andersen blev och är mest känd som sagoförfattare, men själv sa han: ”Jag är ingen sagoförfattare, jag är en riktig författare”. Insprängd i berättelsen om hans liv gestaltade Roland H.C Andersen och berättade hans sagor, bl.a ”Den fula ankungen”, ”Kejsarens nya kläder” och ”Det är riktigt sant”. Sagor som fängslar barn men som också har en vuxen underton. Roland avslutade med en dikt om H.C.Andersen skriven av Bo Bergman.

H.C.Andersen, Roland och Kathinka.

Kvällen avslutades med hembakat bröd, ost, dryck och livligt prat.

Top