Valborgsfirande i Verum

 

VERUM. Det var en stor skara intresserade personer som kom till lilla Verum för att hälsa vårens ankomst. Det var en otroligt vacker (men något kylig) kväll när vi samlades på ”Peters äng”, ängen som är strax nedanför kyrkan och bålet på kanten av Vieån.

Fackeltåget på väg från Bygdegården till bålet

Sedvanligt startade ett långt fackeltåg kl 21:00 från Bygdegården och det var många glada barn och ungdomar som kom till bålet med sina facklor.

Elden börjar ta fart

Efterhand som barnen kastat in sina facklor på bålet tog elden fart och festligheterna kunde fortsätta med att bygdelagets ordförande Anders Paulsson hälsade alla välkomna samt informerade om några kommande arrangemang.

Ordförande Anders Paulsson hälsar välkommen

Sommarfest den 1/6 med bland annat mogen dans mellan 20:00 – 24:00 på lövad bana. Samt festen den 5/8 med dans på lövad bana och i samarbete med idrottsföreningen med bland annat den årliga loppmarknaden.
I år firar Verums GoIF 70 år detta firas den 26/8, mer om detta senare.

Han meddelade även att Mats Pettersson är i full gång med sin nya bok om utvandringen från bygden. Han tackade även alla, ingen nämnd och ingen glömd, som ställer upp och hjälper till med dessa arrangemang så traditionen kan fortsätta, att hälsa våren välkommen.

Verumskören under ledning av Mats Lunnergård

Solisten Sofie Larsson

Kören tog över och sjöng några traditionsenliga vårsånger innan byns unga sångerska med sin vackra röst Sofia Larsson sjöng en vacker solosång.

Vårtalare Stefan Dahlström

Därefter var det dags för årets vårtalare komminister (präst) Stefan Dahlström att ta över, han började med en anekdot om prästen som fått fel på sin bil och var tvungen att övernatta på en gård där han fick dela rum med lillsonen. När han såg att sonen satt nerböjd vid sidan av sängen, kom han tänka på att det var ett tag sedan han haft kontakt uppåt. Han satte sig på samma sätt som sonen, varpå sonen sa ”vad gör du”? Prästens svar: ”Samma som du min son”, svaret. ”Då blir mamma arg för pottan är hos mig”.

Efter vårtalet tog åter kören över och sjöng några sånger, innan alla gemensamt sjöng Sveriges Nationalsång. Kören belönades med varsin ros och vårtalaren tackades med ”Göingehövdingen i glas”. Därefter startade ett storslaget fyrverkeri som avslutades med det sedvanliga vattenfallet.

 

Top