Artisterna till Visor i Vittsjö 15 juli!

 Vittsjö. Vittsjobjarnum.nu fick ett mail från arrangören av sommarens visfestival i Vittsjö, Malene Langborg. Hon har fått ihop ett fantastiskt gäng musiker som kommer hit till Vittsjö för att underhålla oss. För att göra det lite enklare för er att höra hur artisterna låter så går det att klicka på deras namn i fetstil för att komma till en sida med deras musik. Dessa öpnnas i ett nytt fönster på din webbläsare.

NU är programmet klart, och arrangören bakom världens första visfestival i Vittsjö är stolt och mycket nöjd! På scenen i Godsmagasinet, Vittsjö uppträder: (ordnat alfabetiskt)

Bo-Anders Dahlskog har arbetat med musik sedan slutet av 1970-talet och är mångsidig både genremässigt och som instrumentalist. Har verkat som musiker, musikterapeut och musiklärare sedan mitten av åttiotalet, medverkat på fonogram och i radio/tv samt är en flitigt anlitad föreläsare. Var mellan åren 1994-2003 anställd som musikarkivarie vid Skånes Musiksamling, Folklivsarkivet, Lunds Universitet. Han har under mer än trettio års tid arbetat med att kartlägga den folkliga visan i Skåne, har genomfört ett flertal kurser i folklig sång och bedrivit undervisning för folkmusikstudenterna vid Musikhögskolan i Malmö. På Visor i Vittsjö uppträder Bo-Anders i Hyllning till Monica Zetterlund och Ankan & Linkan.

BROMS FRISKUSEN Ganska lugn, låg och enkel musik som oftast blir till ganska snabbt utifrån någon slags känsla, kanske ett minne. Sen en utdragen utvecklingsprocess av låtarna som oftast gör de lite sämre, och då går vi tillbaks till ursprunget . Och en liten kärlek till 80-talspop. Duon består av Dan Sigurdson och Johan Eckman. De utgår ifrån Bjärnum.

Eva Simmons - vissångerska, gitarrist, låtskrivare från Göteborg. Sedan femton år har Eva hunnit spela på många scener i västra Sverige; festivaler, kyrkor, bygdegårdar, friluftsscener och teaterhus. En sångerska med självklar scennärvaro, lättsam och naturlig. Hon har ett fint, varierat gitarrspel, som gör att hon lika ofta uppträder ensam, som tillsammans med ytterligare medmusiker. Texten står alltid i fokus och det ska vara enkelt att lyssna. Förutom att tolka andras musik så har Eva många egna visor på repertoaren. En del framförs med innerlighet, andra med pondus och bravur. En hälsosam blandning av allvar och humor. Hon gav 2014 ut en skiva med egna sånger ‘Sjunde Våningen’, som fick fina recensioner. Stilmässigt finns här, förutom visor, några spår som drar lite mot vispop, med tydliga refränger och melodier som fastnar. Texterna är välskrivna och innehållsrika.

FAZE`N`MIR (från Danmark) Den mandlige og kvindelige energi mødes i duoen FAZE’N’MIR. Duoen har høstet anerkendelse for dens indholdsrige og tankevækkende univers, der trækker på nordisk, såvel som amerikansk tonesprog. FAZE’N’MIR mestrer både det lyriske udtryk og det mere pågående og blå. Der er med andre ord dømt jazzy blues /inciterende ragtime og melodiøs folk krydret med egne kompositioner. Mir Bredberg Weber, sanger/ pianist og billedkunstner, er hjemvendt efter en længere årrække i USA. Henrik ’Faze’ Nybo, sanger/ guitarist, har i mange år været en aktiv del af den primært danske folk/blues-scene. http://www.fazenmir.com

Karl Heldal (från Norge) er viseartist og lyriker – med lang fartstid som låtskriver innenfor sjangeren viser med egne tekster på norsk. Da han debuterte i 2006 med CDen ‘Hvis en drøm kan kjæles med’, skrev musikktidsskriftet MusikkKultur bl.a: ‘Når man kan skrive sterke tekster og samtidig synge dem bra, så har man en gave å ta vare på. Det gjør Karl Heldal’. Han kom ut med sin andre CD,, ‘Naken med klærne på’ i 2010. Med denne viderefører han den gode kvaliteten fra debut-CDen. Han står for alle tekstene og melodiene selv, der eksistensielle verdier belyses både humoristisk, nært og sårt. Å skrive på norsk er noe han opplever som nødvendig for å skape nærhet til det han ønsker å formidle. Karl har sin bakgrunn fra visemiljøet på 60- og 70-tallet, og har i flere år vært aktivt med, og drevet Viseklubben Nye Skalder i Oslo. I 2003 vant han P1-demokonkurranse med låta ‘Åh! Var jeg fri’. Han har deltatt på flere turnèer i Skandinavia sammen med norske, svenske, danske og finske viseartister. http://www.karlheldal.no

Kristian Svensson Aftonbladet kallar Kristian ‘von’ Svensson för ‘Möllevångens egen skald’ och Sydsvenska Dagbladet ser honom som ‘en självklar estradör i både mellansnack och visleveranser’. Själv skulle han säga att han med varje ny visa och varje konsert, försöker utmana sig själv och flytta gränserna för hur och vad man kan berätta med en sång. http://www.kristiansvensson.se

Lars Linkan Lindkvist har från och till jobbat med skånska visor och låtar sedan början av 1970-talet. Han har medverkat på ett 30-tal skivinspelningar med bl.a. Peps Persson, Avadåband, Christer Lundt och turnerat i Europa med ett flertal artister. Sedan 2007 har han tillsammans med Bo Anders Dahlskog samlat in och inventerat äldre folkliga Malmövisor som bl.a. resulterat i 2 cd-skivor där en lång rad medverkande musiker och artister har fått göra sina tolkningar. ‘Tjo va de viftar’ och ‘Tjo va de Skiftar’. ‘Linkan’ är också stråk- och stränginstrumentmakare och har vid sidan om sitt musikantjobb haft verkstad och affär i Malmö. Gitarraffären som startade 1986 drivs nu av hans son, Alexander. Sedan ett par år bor Linkan på en släktgård 6 km från Vittsjö. 2016 utnämndes han till Årets Vittsjöbo. Det kommer bl.a. att bjudas på äldre skånska visor som legat dolda i arkiven i mer än 100 år, men också en del som kanske känns igen. Möjligen blir det också en och annan egenhändigt nyskriven visa..

Malene Langborg Efter 50 år i Danmark, flyttade Malene till Sverige pgra kärlek. Den höll inte, men hon stannade. Under uppväxten på 1970-talet gällde ABBA – och jazz. Malene fick en utbildning i reklambranschen och sjöng sedan med jazz- och dansband tills hon 2010 åkte på viskurs i Kungälv och fick en ‘uppenbarelse’. Kombinationen av entrepreneurship, envishet och kärlek till kultur, musik och människor, gör att Malene 15 juli står på scenen i Vittsjö som arrangör och konferencier med egna visor som kitt mellan de andra visartisterna. Malene säger att ‘Visan är det starkaste musikaliska redskapet för att beskriva tiden vi lever i – NU’.

Sofia Lentini skriver söta, resonerande och existenskritiska texter och framför dessa till ett melodiskt gitarrspel. Låtarna är eftertänksamma till sin karaktär och handlar om hur vi lever och upplever vår omvärld och vår egen plats i den, om stelheten i det rådande och om hur det oförmedlade kan fungera handlingspåbjudande och förändra detsamma. Om strukturer och anti-strukturer, om konsekvens och inkonsekvens, om det greppbara och ogreppbara. https://sofialentini.bandcamp.com 

Som ni ser så är det ett helt fantastiskt utbud av artister och jag hoppas att vi ses på Godsmagasinet - boka in det i kalendern!

Top