FN veteraner från Vittsjö bevistade Veterandagen i Stockholm

 

FN veteraner från Vittsjö bevistade Veterandagen 29 maj 2017 vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. 

Enligt regeringsbeslut den 10 juni 2010 är den 29 maj instiftad som den dag då vi alla uppmärksammar våra veteraner och deras anhöriga. Denna dag är även International Day of Nations Peacekeepers. Från och med 2012 är detta en statsceremoni. Från och med 2018 är Veterandagen 29 maj en allmän flaggdag i Sverige.

I år uppmärksammades särskilt veteranerna från Suez, Gaza och Rafah som tjänstgjorde på den första väpnade insatsen UNEF 1 under åren 1956-1967. Det är i år femtio år sedan den insatsen avslutades i samband med det så kallade 6-dagars kriget. Dessa veteraner fick i år en personlig inbjudan till Veterandagen från överbefälhavaren, general Bydén.

Veterandagen inleddes med en Veteranparad från Kungsbron i city till utställningsområdet vid Sjöhistoriska museet på Djurgården. I täten på den cirka 300m långa paraden marscherade Arméns Musikkår. På utställningsområdet fanns omfattande information och förevisning om försvarsmaktens internationella insatser. Flygvapnet hedrade veteranerna med överflygningar med JAS 39 Gripen och med flyguppvisning av Team 60. Fallskärmshoppare visade prov på precisionslandning i den 8 knop starka vinden.

Dagens höjdpunkt var den ytterst väl genomförda Veteranceremonin vid Veteranmonumentet Restare. Ceremonin inleddes med en fanparad med mer än femtio fanor från olika fredsförband. Därefter följde sedvanlig Parad för fanan. Tal till veteranerna och deras anhöriga hölls av försvarsministern och överbefälhavaren. H M Konungen lade ner en krans vid Veteranmonumentet Restare till minnet av de FN soldater som pliktat med livet för sin insats för fred.

HM Konungen delade också ut medaljer för sårade i strid till två soldater och förtjänstmedalj i guld och silver till ytterligare två soldater. Efter korum och underhållning av Arméns Musikkår och Adolf Fredriks Flickkör avslutades ceremonin med Nationalsången.

Efter ceremonin bjöd försvarsmakten på en gemensam måltid och samkväm i ett stort mässtält. För veteranerna från insatserna i Gaza var bord reserverade bataljonsvis. Här gavs goda möjligheter till återseende av kamrater från tiden i öknen för mer än femtio år sedan.

Dagen avslutades med underhållning av Fältartister och bandet Mustasch på stora scenen.

Vi som var där och representerade FN Veteranerna från Vittsjö känner en stor tacksamhet till försvarsmakten för att vår insats uppmärksammats och hedrats med ceremonin på Veterandagen.

Veteranerna från Vittsjö var Lars Iwarsson, Åke Iwarsson, Sivard Strand, Bertil Svensson, Stig Nilsson, Karl Gustav Johansson och Kenneth Österberg från Hässlehom.

Top