Trädgårdstur med springvatten i oasen

 

Vittsjö. För 17 år sen var denna tomt den fulaste i området. Detta sa Christer Forsberg till gästerna som kom för att beskåda trädgården 17 år senare. Nu är detta en lysande och böljande trädgård, sa Yvonne Henriksson från Hushållningssällskapet. Hon vandrade omkring på singelgångar i växthavet och informerade om olika växter på plats. ”Trädgårdsmästaren” för villaträdgården Britt Forsberg berättade om oasens tillkomst.

Snart var det samling kring växter och information.

Omkring 35 personer samlades efter hand vid Lekstigen för att titta men också för att få information. Britt Forsberg berättade hur den vilda gräsmattan började anläggas som trädgård. Bit för bit grävdes upp och som underlag användes en tidning för att behålla fukten till de nysatta plantorna. Efter hand blev det små stigar runt oasen. Dessa stigar är nu belagda med singel och avgränsas med lämpliga kullerstenar.

Ytterligare några meter bort var det intressant med ny växtlighet.

Lämpliga och intressanta växter har inhandlats lite varstans för den rätta varianten. Givetvis har en oas ett vattenhål. Detta vattenhål har en parabol som bottenplatta. Sen kom det vatten samt ett lagom stort romantiskt springvatten. På den gamla parabolen finns ett lager av idealiska stenar i en lugn miljö. Christer Forsberg bedyrade att hans fru Britt var den som höll oasen i fint skick. Men, infogade Christer: Jag hjälper till att tömma dammen samt rengöra alla stenar på hösten!

Legendaren Haldo Edlund har samlat sig efter studier.

Medan Yvonne Henriksson informerade med hjälp av Britt Forsberg vandrade Haldo Edlund omkring och såg sig om. Edlund var under många år den som medverkat vid tidigare trädgårdsvandringar. En och annan gång inflikade han kommentarer från sina upptäckter. Något som uppskattades var att det fanns inga mördande sniglar i oasen. Andra skadegörare med gångar i jorden har hållits på avstånd med tekniska mullvadsfångare.

På flera platser fanns moderna pallkragar innehållande både moderna och äldre växter. Även armeringsnät visade sig bra för klättrande växtlighet. Lika tilltalande var de gamla furustubbarna utmed gatan. Opåtalat kan de vara en fingervisning att något mer finns på den drygt 1 100 m² stora tomten.


Britt & Christer Forsberg kan vara nöjda med oasen.

Gungstolen är den enda viloplatsen på området! I drivhuset finns början till det som om några månader skall bli vindruvor. Dit kommer även frostkänsliga växter i uppvärmda glashuset. Edlundtipset var: skär ner allt som vissnat. Då kan i bästa fall på nytt bli grönskande buske. Rundvandringen på de smala singelbelagda gångarna led mot sitt slut. Allt fler drog sig mot altanen där mackor med sovel fanns allt efter önskemål.

Informationen fortsatte från de båda sakkunniga. Kom ihåg att stora blad ger inga blommor, sa Edlund. Detta var en överväldigad anläggning, summerade Henriksson medan besökarna intog sin lekamliga föda. Ett tips var att övergödsla absolut inte. Många gånger kan det vara nog med den näring som finns i jordskorpan. Hästgödsel med en lagom portion kärlek kan vara det bästa tillskottet.

Rogivande med ständigt porlande vatten i oasen.

Ansa inte gräsmattan med kortare gräs än fem centimeter var ett godtagbart tips. Besökarna hade säkert betydligt grönare fingrar då de lämnade området än då de kom.

Kanske är det upplevelserna i trädgården som dessa herrar ser tillbaka på?

Top