Konst på Sjöstugan

 

Vittsjö. På Café Sjöstugan är det just nu en utställning av Gerd Böe. Hon är en mycket kreativ konstnär som här visar en liten bit av sin stora produktion. Tavlorna är fyra thepåsar stora och de ar sydda på linnetyg och målade med akvarellfärger.


De föreställer önskebilder om hur hon ser på Vittsjö.

Själv säger Gerd om sina tavlor: Jag bor smått, tänker smått och producerar smått.

Gerd Böe kommer ursprungligen från Sandefjord i Norge, men har bott på flera platser i Sverige och nu hamnat i Vittsjö sedan 9 år tillbaka. Det som ligger henne varmt om hjärtat är textilt återbruk, vilket ger sig till känna i de flesta av hennes verk. Hon har bl a gjort träd i stickkonst, byggt en 5 meter hög tipi (indiantält) i stickade bitar av ulltröjor; ett samarbete med norska ”Myrorna”.

I ett projekt i Berlin kläddes ett högt trafiktorn in på tre sidor med röda, gula och gröna textilier. I ett annat fick en buss-och väntkur gardiner, färgglada kuddar och filtar, till resenärernas stora förvåning.

En gång hängde hon ett klädstreck med förkläden tvärs över en gågata. Ja, med sina verk vill Gerd framhålla kvinnan och den kraft hon besitter samt använda sig av material som ingen annan vill ha.

1944 är året i Paris för frigörelse, och 2004 deltog Gerd i förberedelserna på samma plats för att fira frigörelsen.

Denna fantastiska kvinna med många strängar på sin lyra har i april i år varit på en skrivarkurs i Rom. Hon skriver mycket och kanske kommer det en bok om ”starka kvinnor som vet vad de vill” så småningom? Gerd Böe är medlem i KKV, Konstnärernas Kollektiva Verkstad, som årligen har en utställning i Gerlesborg i Bohuslän. Hon deltar även i år här tillsammans med ett 80-tal andra konstnärer.

Gå gärna och se denna lilla bit av hennes stora produktion på Sjöstugan. Den är väl värd att se!

Top