Tips för en utflykt även då vädret är lite sämre

ÄNGELHOLM. Cirka 50 km fågelvägen rakt västerut ligger "lergökens" stad, Ängelholm. Staden och naturligtvis omgivningen har mycket att erbjuda vid ett besök. 

Här finns kända Klitterbyn och den långsträckta sandstranden vid Skälderviken för den sol och badsugne. Precis intill ligger Kronoskogen, ett stort natur och strövområde. Här finns tydligt markerade vandrings eller cykelstråk i en orörd strandskog.

Även då vädret är lite sämre och vinden ligger på från öppna havet är stranden och strandskogen värt ett besök. 

På stranden finns ofta Strandskator

Havets kraft och ljudet från vågor och vind kan vara mäktigt att följa. Att sedan gå in i lä av strandskogen och följa någon av de fina stigarna är även det en upplevelse. 

Här finns en orörd skog med mycket att se på. Vandrar man till den södra delen kommer man till ett område som kallas Sibirien. Här finns ett "UFO" att beskåda.

Kronoskogen är ett skogsområde mellan Ängelholm och Skälderviken. Den västra delen av detta skogsområde är avsett som naturreservat. Nära finns även Råbocka med camping. Här finns även möjlighet att hyra stuga.

Namnet Kronoskogen är gammalt och härrör från den tid då vissa skogar tillhörde ”kronan” eller staten. Under medeltiden avverkades det mesta av skogen som fanns i området vilket gav upphov till sandflykt. Redan 1516 blev det förbjudet att avverka skog, men flygsanden omöjliggjorde ny skog att etablera sig. På 1700-talet var Rönne ås mynning nästan helt igentäppt av sand, och åkerjorden runt Ängelholm förstördes av sandflykten.
Kronoskogen planterades från 1739 och sedan under drygt 100 år framåt. Man skapade långa åsar parallellt med havet, dessa besåddes med gräs och sedan planterades träd. De tre längsta sandåsarna har på en 1850-talskarta namnen (från öster till väster) Landshövdingeryggen, Näbbryggen och Luntertunryggen.

Skyddsplanteringarna bidrog troligen till att Ängelholm återvann stadsrättigheterna 1767.

 

 

Top