SOMMARAKADEMIN ÅTERUPPSTÅR NÄSTA ÅR
VITTSJÖ. Sommarakademin i Vittsjö är, eller har varit ett begrepp. Det var 1987 som denna akademin startade med professionella forskarna professor Harald Swedner och docent Anders Ödman som drivande krafter. Sommarakademin fick ett kraftigt genomslag då det kom deltagare från södra delarna av landet. Efter hand blev det begränsningar till de sydligaste delarna. Årets Sommarakademin är inställd!
Bekantskapen återupplevdes vid mingel på Sjöstugans brygga.
Deltagarantalet blev efter hand begränsat till 50 av rent praktiska skäl. Från början var det hembygdsföreningen i Vittsjö som var arrangör tillsammans med ett studieförbund. Då pågick akademin i fyra dagar som sen har minskat till tre dagar. Efter ett par år kom även Fornminnesföreningen i Bjärnum in som medarrangör. Under årens lopp har medverkan och administration skett av olika studieförbund.
Anledningen till Sommarakademins uteblivande lär vara ett misstag från ett studieförbund. I sådana sammanhang är det lätt att skylla ifrån sig. Så har skett även i år då skilda åsikter har kommit fram. Summan är det det blir ingen Sommarakademi i år!
Siv Nilsson, Kristianstad har varit deltagare vid alla tidigare träffar med Sommarakademin.
Dock var det en samling i måndags då tidigare deltagare hade inbjudits till en samling. Denna inleddes vid Sjöstugan där det blev eftermiddagsfika på egen bekostnad. Efter nära en timmes återupplivande av bekantskaper blev fortsättning i församlingshemmet.
Ett par tidigare deltagare i samspråk.
Claes Ruderstam inledde med att berätta om lokala förgrundspersoner som delvis också hade utgett skrifter. Vidare blev det information om församlingshemmet som uppfördes för 125 år sen, då som lokal för sparbanken. Sen fortsatte han att berätta om förgrundspersoner som finns porträtterade på fondmålningen.
Anders Ödman t h i samspråk före sitt intressanta föredrag.
Anders Ödman började sitt humoristiska föredrag med en tidsresa som började för 11 700 år sen. Då fanns det även mammutdjur i de vidsträckta kala vidderna i Göinge. Den första befolkningen bestod av jägare och fiskarena. Åldersbestämning på växter och djur har med stor säkerhet kunnat fastslås genom DNA prov. Det ansågs sannolikt att de första människorna följde de betande hjordarna med hjälp av en hydda monterad på någon hjulförsedd vagn! En förödande pest drabbade området år 550 e K Denna pest var så förödande att hälften av befolkningen avled. Efter hand var det kungar i skilda delar av landet som annekterade stora skogsområden. Dessa områden skulle användas för kungliga jakter. Efter hand byggdes kyrkor och senare kloster.
Ödman kom vidare in på verksamheten i Perstorp som hade stora arealer skog till sitt förfogande. Det var då denna ort började blomstra upp. En av produkterna var Perstorps ättika! Under lång tid avlöste krig och fejder varandra, krig mellan länder eller krig mellan hertigdömen. Reformationen var orsak till flera förändringar. Slutligen blev det aktuellt med Sommarakademin under 30 år. Från 1987 visades förteckning över de medverkande i kronlogisk förteckning. Syftet med Sommarakademin har hela tiden varit att ta hand om kulturarvet. Föredraget avslutades med devisen: VI SES 2018.
Med detta är det även sagt att planeringen för nästa års Sommarakademi kommer snart att starta.