Krösnasmens bakugn är raserad

VITTSJÖ. Efter artiklar i vittsjobjarnum.nu var det en kvinna från Klippan som tog kontakt. Hon var intresserad att se den plats som hennes farfars far, KrösnaSmen hade verkat på. Ett par timmar senare blev det stopp där KrösnaSmen, Nils Nilsson hade bott. KrösnaSmen, Nils Nilsson var född 1848 och avled 1916.

KrösnaSmen Nils Nilssons ättlingar besökte anfaderns boplats.

Det var Karin Olsson och hennes make som längs slingrande byväg kom till platsen. Av den gamla boplatsen finns inte mycket kvar som påminner om boendet där för 100 år sen. Bakugnen som troligen även användes i smidesarbete har nästan rasat samman. Dock kan översta delen ses till den av kilsten murade ugnen. Det var en tillgång för orten att ha närhet till en en allkunnig person som dessutom kunde tillverka de föremål som var önskvärda.

Karin Olsson tillsamman med maken Bengt-Åke vid Karins farfars fars bakugn.

Den andra sidan byvägen fanns KrösnaSmens bostad som fanns kvar in på 1930 talet. En bekant har berättat att han och hans broder sov över i stugan i början av 1930 talet. Det var på den tiden då ungdomar deltog i JUF arrangemang. Ungdomarna skulle själv odla upp en viss areal samt skörda. Då och då kom JUF- konsulent Magnus Björklund för att följa åtagandet. Det blev sen kväll med upptagningen av potatis varför bröderna beslutade att övernatta i stugan. KrösnaSmens ladugård fanns ytterligare en bit från bostaden.

 

Personer f v: Erik f. 1908, näst äldste sonen till Nils Nilsson i mitten, f. 1876. Eriks fru Ella. Erik och Ellas barn Anna-Lena och Lars-Erik. Bilden omkring 1950?

Varför blev det då Nils Nilsson KrösnaSmen? Han plockade eller köpte upp lingon (krösen). Sen åkte han med häst och vagn till Kullen och Höganäs med sina krösen. Då han avyttrat ”skogens röda guld” köpte han ett antal Höganäskrus för avyttring vid sitt hem. KrösnaSmen var vad i dagligt tal kan kallas klurig. Han kunde tillverka delar som ortens lantbrukare behövde för sin verksamhet. Han var närmast allkunnig. Kanske var det så att den inköpta sillen förvarades i Höganäskrusen? Han hade kanske kunskap hur sillen skulle förvaras under någorlunda kyla?

Tänk att vad en artikel på sidan www.vittsjobjarnum kan leda till!

Top