Närproducerat smakar ju bara bäst

Idag så skulle de hålla uppe enligt väderleksrapporten men jag litar inte riktigt helt på dom som spår väder. Jag tycker ju att solen kunde komma fram lite nu och torka upp, det är rätt så blött i marken. Visst växer gräset rejält men på odlarnas önskelista men också på min så står det nog mer solsken och lite värme också. Idag så ska ja åka till Lena Svensson i Gundrastorp, hon har en fin trädgård med egen odling där växer verkligen många grönsaker, /kryddor och blommor som trängs och frodas.

Spännande tripp blir de iallafall. Jag tar vägen förbi golfbanan och åker via och förbi Gundrastorps kvarn där vattnet forsar fram i sakta mak. Förr många år sen fanns här byns egen trädgårdsmästare som bland annat odlade tomater och många andra grönsaker men också Gladiolus i alla dess färger. Det finns säkert många som vatt hos Olof Olsson i trädgården och köpt allehanda grönt men det är många, många år sen.

Lena kommer ut från ett av uthusen omringad av en glad hund och många små kattungar. Visst kollar jag vad som finns där inne ah!! nypressat torkat hö, det doftar ju underbart. Vilken tur jag har som tål och kan sniffa mycke på höet. Naturligt vis så duggar det lite lätt, konstigt vore de ju annars. Men klädd med kniv o påse så går vi mot trädgårdslandet och vilken utsikt, himmel o pannkaka det var några år sen jag var i en sån välorganiserad odling. Förutom alla blommor i olika nyanser och blomsorter fanns det många olika grönsaker, några kända men också nya bekanta inom grönsakstemat.

Dillkronor som var jättestora, passar som en härlig dekoration i en hög vas. Humlekottar som klänger fint uppåt en stör.

Löken som är upptagen och ligger på tork, finns några olika sorter där. Kommer ner i landet så blommar nävorna i glatt samförstånd med andra blommor som lejongap, dahlia men också härligt höga solrosor. Gurkplantorna som växer och frodas tillsammans med pumpor och squash har verkligen brett ut sig ordentligt.

Dekorationskålen är ju också en färgglad sak att titta på. Till sist går vi en runda och jag tittar efter deras kossor som jag vet att de har många av, men hittar inte en enda, konstigt. Då säger Lena att de är på sommarbete nån annanstans. Men visst sjutton hittade jag till sist en kossa i alla fall, en kossa målad i rosa men ändock en kossa mu.

Återkommer längre fram i höst med flera bilder av Lenas blommor. För mig ett trevligt inslag en eftermiddag med en säker guide på ett avkopplande sätt och hon anser att närodlat är bäst och smakar bra. Jag håller med henne för visst sjutton smakar närproducerat bäst.

Top