Farväl till sommaren, hösten är nästan här
VITTSJÖ, BJÄRNUM. Även om det är höstdagjämning idag så är dygnsmedeltemperaturen över 10 grader. Detta innebär att meteorologerna fortfarande benämner den 22 september som sommar.
Pickelsjön
Höstdagjämningen är en av de två dagar på året då solen står i zenit över ekvatorn och dagen är ungefär lika lång som natten. Den andra är vårdagjämningen som inträffar i slutet på mars. Vid dessa två dagar är dag och natt ungefär lika långa, inte bara här utan i hela världen.
Men Höstdagjämningen varslar om att hösten är i antågande. Höst är lika med knastrande löv och underbara färger i naturen. Den första rimfrosten är säkert inte avlägsen. I år infaller den exakta Höstdagjämningen idag den 22 september klockan 20:02 svensk tid. Därefter blir dagarna allt kortare på norra halvklotet och längre på södra halvklotet.Även om dagjämningen alltså inte helt lever upp till sitt rykte är det flera saker som gör dessa dagar till något speciellt. Det är de två enda tidpunkter, höst o vår-dagjämning, på året då solen går upp rakt i öster och ner rakt i väster. En person som står vid ekvatorn då solen står i zenit upplever att det knappt inte bildas någon skugga.
Efter höstdagjämningen blir det mörkare, nätterna längre och dagarna allt kortare. Solen står allt lägre på himlen och orkar inte värma upp luften lika mycket som under sommaren. Med andra ord, hösten är här.
Vid Nordpolen är höstdagjämningen början på sex månaders mörker, medan det på Sydpolen är upptakten till sex månader oavbrutet dagsljus I Norden är skillnaderna i dagslängd under årets gång mycket stora. Under våren och hösten går förändringen i dagslängden snabbt, det märks särskilt längst i norr där dagarna går från att på vintern vara helt mörka till att på sommaren vara ljusa dygnet runt. Som mest under höst minskar dagslängden med mer än tio minuter per dag allra längst i norr. I söder är minskningen inte lika stor, men det rör sig ändå om cirka fem minuter per dag som mest. Sett över en vecka blir det en minskning med 35 minuter.
Några bilder som visar höstens antågande
Bjärlången
många rönnbär i år
Oresjön