Vikböcker och bokbinderi
Två olika bokuttryck
”Vik inte i boken!” Detta fick vi höra när vi gick i skolan för att böckerna skulle bevaras lika fina till nästa skolklass.
Gunilla Aronsson har också detta med sig, men efter att hon blivit fashinerad av en besläktad variant av origami, en japansk pappersvikkonst, så har hon vikt i böcker de tre sista åren. Hon tycker om att vika efter en förlaga och är noga med det hon gör. Detta måste göras på millimetern om det ska bli fint. Och fint blir det när vi ser det färdiga resultatet av hennes böcker. Här är figurer och bokstäver, husvagnar och popstjärnor.
Hon tar också emot beställningar om det är något personligt som ska ta form mellan två bokpärmar. Någon gång passar mönstret med bokens titel och andra gånger blir det helt fel! Ett exempel är när boken heter ”Vargmonstret” och hon har vikt ett hjärta inne i bokens sidor.
När hon viker, och detta tar tid, är det skönt med musik i bakgrunden och då blir det därmed en meditativ upplevelse.
Sina vikböcker har Gunilla visat fram runt omkring i bygden och detta vill hon gärna fortsätta med. Gunilla Aronsson, Bjärnum Tel: 0761 472797
Kulturbärare i Vittsjö/ Bjärnum
I det vackra gula trähuset vid järnvägsövergången håller Vittsjö/Bjärnums bokbindarklubb till. De reparerar och gör gamla böcker fina igen. Ja, de gör också nya bokomslag och pärmar som samlar tidsskrifter och andra blad. På andra våningen håller dessa kulturbärare till med sina redskap och sitt hantverk, som varit viktigt i många hundrade år.
Innan Gutenberg och boktryckarkonsten på 1400-talet, blev det skrivna ordet inbundet för hand och bevarat för eftervärlden. Idag är det tolv entusiaster som möts två gånger i veckan, sex stycken på måndagar och sex stycken på onsdagar. Men det finns plats för fler och gärna kvinnor. Verktyg och maskiner finns här. Präglingsmaskinen används för att göra guldbokstäver på bokryggen och skärmaskinen är till för att göra fina papperskanter.
Gruppens medlemmar lär av varandra, för alla har olika yrkesbakgrund som t.ex förskollärare, psykolog och brevbärare, och många har andra kreativa hobbies vid sidan om.
Trevlig och ombonad stämning är det i dessa gamla rum, var det pratas om allt som rör sig i närmiljön och uti världen. Kom med på detta fashinerande hantverk uppmanar Åke Friberg, Lars Lindberg. Solveig Svensson och Börje Palmberg. På första våningen i detta huset håller biblioteket till, där böckernas innehåll har huvudrollen.