Lenin staty i Vittsjö
Där bodde han ett tag på Rörstrandsgatan. Hans kommunistiska vänner, Ture Nerman och Fredrik Ström, tog Lenin till varuhuset PUB (grundat av Paul U. Bergström 1882). Där fick de Lenin att köpa ett par rejäla skor, ett par byxor och en rejäl ytterrock (den lär ha kostat 17 kronor). Sedan fortsatte han med tåg från Helsingfors (troligen över Haparanda) via Karelen, förbi Säkkijärvi och Viborg, till S: t Petersburg. Den 16-17 juli deltog han i ett misslyckat kuppförsök och tvingades åter till Finland men i oktober lyckades Lenin och hans kommunister genomföra oktoberrevolutionen. Lenin lär då ha varit iklädd den fina ytterrocken från PUB. Vad som är mindre känt är att Vladimir Iljitj Uljanov, mera känd som Lenin, har svenska rötter. Enligt tidningen Katrineholms Kuriren förhåller det sig så här: "På Åkerö, i Södermanland, föddes 1673 fogdedottern Catarina Arnberg, som gifte sig med hattmakaren Simon Novelius från Torshälla. Deras dotter Anna-Brita Novelia, född i Uppsala 1713, gifte sig sedermera med hattmakare Carl Borg. Av deras barn gifte sig dottern Anna-Stina med guldgravören Carl-Fredrik Östedt. Deras dotter Anna Beata blev maka till grosshandlare Johan Gottlieb Grosschopf, född i Lübeck 1766 och avliden i S: t Petersburg 1845. Av deras barn gifte sig dottern Anna med den ukrainsk-judiske läkaren Alexander Blank. De fick en dotter, Maria, som gifte sig med Ilja Uljanov, folkskoleinspektör i Simbirsk, där Lenin föddes 1870."
Lenin föddes alltså 1870, närmare bestämt den 22 april och dog, endast 53 år gammal, den 21 januari 1924. Han är känd för ett brutalt ledarskap. Hans kropp är balsamerad och finns fortfarande till beskådande i Kreml, Moskva. I Sovjetunionen fanns massor av Lenin-statyer men när unionen hastigt söndrades i början av 1990-talet så demonterades de flesta. Jag har sett en undangömd Lenin-staty i Hermansborgen i den estniska staden Narva. I Druskininai utanför Vilnius i Litauen finns en stor "staty-kyrkogård" med bl.a. Lenin-statyer.
Det finns en Lenin-staty i Vittsjö. Calevi Hämäläinen som äger Wiwood i Vittsjö har sedan 70-talet haft kontakter med Sovjetunionen, Ryssland och ryssar, detta trots att han är född i Karelen, närmare bestämt i Säkkijärvi (idag beläget i Ryssland och utmed järnvägen där Lenin passerade), varifrån han kom till Sverige som finskt flyktingbarn och så småningom hamnade i Hästveda. När Sovjetunionen splittrades monterades statyer ner. Denna Lenin-staty har varit placerad på torget i den lilla staden Aizpute i Lettland. Hur den hamnade i Vittsjö? Jo, helt oanmäld anlände den en dag, i 3 delar, per trailer då Wiwoods verksamhet med ett par ryska och lettiska affärsmän pågått i 15 år. I ett följebrev önskade man lycka till med ett skämtsamt tillägg att statyn kunde lämpligast placeras på "torget i Vittsjö", som de besökt många gånger. Nu är statyn ihopmonterad. Då den är något svårplacerad med en höjd av 3,7 meter och vikt på över 4 ton, funderar Calevi fortfarande på en lämplig plats för Lenin i Vittsjö.
Calevi är en pionjär vad gäller handelsutbyte med ryssar och affärsmän från andra länder bakom den tidigare s.k. "Järnridån". Han har mycket att berätta från sina resor. Calevi har den största beundran för de s.k. "Babushkorna", d.v.s. mor- och farmödrar vilka jobbade hårt genom hela livet, många hade förlorat sina män och söner i det "Stora Fosterländska Kriget", jobbat i den tunga industrin, fått hjälpa sin dotter passa barnen och hoppats på en bra pension efter allt slit. Den nya regimen har inte uppfyllt kvinnornas förväntningar. Pensionen är minimal och de lever under existensminimum. Calevi menar att dessa kvinnor har burit fram ryssarna under 1900-talet. Den enda tröst dessa kvinnor finner idag, är den de får i den ryskortodoxa kyrkan. Andra som har hans beundran är den manliga motsvarigheten, de ryska veteranerna. Skillnaderna i levnadsstandard är enorm idag. Oligarkerna som tjänar miljarder på t.ex. oljeproduktionen bryr sig inte mycket om de fattiga.
- Vi får inte glömma historien. Jag fördömer i stort sett allt Lenin har gjort. Han var, tillsammans med sina efterföljare, den värsta av tyranner. Men vi måste lära av historien, och minnas. Jag har stort handelsutbyte med ryska företag och känner, trots mitt eget öde, starkt för det ryska folket. Detta handlar om en kulturepok och statyn borde kunna bli ett blickfång och med den som utgångspunkt så berättar jag gärna mera om Ryssland och ryssarna.
- Att Lenin rest både genom Göinge och genom Säkkijärvi på väg till sin revolution är ju ett intressant sammanträffande. Jag har gjort den omvända resan och Lenin är nu som kuriosa tillbaka i Göinge, utanför mitt kontor i Vittsjö.