Fullsatt vid Naturfestival

SIBBHULT. Under lördagen bjöd Naturskyddsföreningen i Göinge in till Naturfestival i Sibbhult. Det är det femte året som Naturskyddsföreningen i Göinge arrangerar denna festival.

...en kvart före starttidpunkt var det nästan fullsatt

Trots besvärligt väglag var det över 200 naturintresserade som tog sig till den gamla biosalongen i Sibbhult. Antalet visade sig senare bli rekord. Kvart i tio välkomnades publiken och därefter följde ett digert program. Arrangörerna hade lyckats locka ett flertal kända fotografer att hålla bildvisning.

Därutöver fanns en fotobutik, en märkesfirma, ett foto-reseföretag på plats. Det fanns även mängder av böcker relaterade till ämnet djur och natur att köpa.

I entrén fanns denna antika biografprojektor

Först ut som föreläsare var Sven Persson från Vankiva. Sven som är yrkesfotograf berättade och visade bilder på ”Storkens återkomst - för dig som tror på Storken. Han kunde glädjande berätta om de lyckade projekten med just Stork-uppfödningar i Skåne.

Nästa föredragshållare var Camilla Noresson från Malmö. Hennes tema var ”kan man fotografera med känsla, engagemang och kärlek till naturen eller fotograferar man bara med kameran? Camilla visade tydligt att hon fullt ut behärskar att lägga mycket känsla i sina bilder. Säkert fanns i lokalen ett antal som blev inspirerade av hennes sätt att se på fotokonsten. Med tankar och funderingar passerade vi genom årstiderna och på vägen ser vi bilder från den lilla världen men emellanåt vidgar vi vyerna och kittlar fantasin.

Mikael Gustavsson från Hästveda tog oss med på en resa till England. Under rubriken ”Cornwall – Kung Arthurs stormfåglar, Lands End och en försvunnen trädgård” fick vi under en dryg halvtimme uppleva både det fina landskapet och unika fåglar på resan mot Englands ”Lands End”.

Efter ett upphåll för lunch fanns Jörgen Tannerstedt från Kalmar på plats. Jörgen är en av Sveriges främsta astrofotografer och hans nattbilder, ofta i det Öländska landskapet, med norrsken, vintergatan, stjärnspår mm. var helt magiska. Han berättade även en del om tekniken bakom bilderna. Att den nya tekniken med LED-ljus i tätorter negativt påverkar natthimmeln med mycket mer ”ströljus” var det säkert inte många som kände till.

Marie Kantermo från Älmhult tog över under tema ”Skogen som motivområde och inspiration för bildskapande”. Marie visade bilder från blandskog, regnskog och träd på savannen. Marie visar att man inte som naturfotograf behöver göra långa resor utan ofta har fina motiv inpå knuten. Det gäller bara att stanna upp och träna ögat för detaljerna. Inspirerande föredrag och bildvisning.

Dagens höjdare kom att bli ”Bland kroknäbbar och eldögon – möten med rovfåglar och ugglor”. Patrik Olofsson med rötter i Åhus har under många år arbetat bland annat för Vattenriket i Kristianstad.

Han är den fotograf/ filmare som anlitats för dokumentation av mängder av fåglar kopplade till våtmarkerna inpå staden. Patrik har även gjort ett tiotal naturfilmer för SVT. Som författare har han bland annat gett ut böckerna Vattenriket, Kroknäbbarnas tid och Eldögon- möten med Sveriges ugglor. 

Han hade dessutom förmågan att på ett mycket intressant sätt komplettera sina bilder med ett inlevelsefullt berättande. Det är bara att konstatera att Patrik som fotograf och filmare tillhör den absoluta eliten just nu.

Top