Ostmästaren gav tips samt bjöd på ost

VÄSTRA TORUP. Kyrkliga församlingen inbjöd till ostträff med andakt och lekamligt smakprov i församlingshemmet. Föreläsare var ostmästare Bengt Frans Nilsson, bördig från nabosocknen. Han konstaterade att ost var ingen sentida maträtt. Även bibliske David (han som tog livet av jätten Goliat) käkade ost. Sannolikt förekom ost även på Abrahams tid. Det även tänkbart att seriefiguren Flinta hade ost som mål.


Bengt Frans Nilsson berättar om ostens historia.

Bonnapågen Bengt Frans började tillverka ost redan på föräldrarnas lantbruk. Detta yrke blev sen framtidens gebit. Det var intressantare med ost än harva åkrarna hemma. Bibliska Treenigheten kan översättas till dagliga intaget av bröd, vin och ost.

Föreläsaren gav exempel på detta. Samtidigt som älgar invaderade Sverige upptäcktes att detta vilda djur producerade ostmassa i matsmältningen. Av denna massa blev det snart upphovet till mänskliga delikatessen ost. Grunden för framställning är jäst, mögel och bakterier och dessa ingredienser fanns naturligt i älgarnas intag av naturens föda.

I de lappska fäbodarna gjordes liknande erfarenheten beträffande getter och ost. Olika smaker framställdes med lite salt som extra krydda. Dessutom tillverkades messmör som är en restprodukt vid tillverkningen av ost. Samtidigt som munkar kom till Sverige och byggde upp kloster byggde de även upp industri för tillverkning av ost i mindre skala. Det är inte bekant om det då hade funnit både munk- och nunneost?


Ostmästare Nilsson delar med sig av både tips och ost.

På den tiden då prästen skulle ha tionde av böndernas intäkter blev det med tiden stort lager av ost i prästgårdarna på 1400 talet. Under lång tid delade präst och bönder ut ost i kyrkans vapenhus fram till slutet av 1700 talet. Då naturforskaren Linné färdades genom småländska nejderna konstaterade han att den absolut bästa osten fanns just i Småland!

Bordet i salen var fullt belagt med ost av skilda tillverkning. Där fanns Allerumost i skilda smaker och utförande. Där fanns även några varianter av Bengt Frans egentillverkade ostmodeller. Allerums Herrgårdsost började framställas i slutet av 1700 talet som fortfarande tillverkas. Skilda tips lämnades om både egen tillverkning samt lagring av delikatesserna. Frågor ställdes och besvarades sakkunnigt av ostmästaren. Komminister Agneta Svensson tackade föreläsaren med gåva som knappast kan intas i samband med ost!


Ett par av besökarna tar för sig av kvällens läckerheter.

Agneta Andersson höll kvällsandakt med anknytning till dagens och bibelns ämne.

Med osthyvlar och andra lämpliga redskap gav tillfälle ta ta smakbitar av sorter och modeller som var framsatt för gående bord. Samtidigt bjöds det på förfriskningar av importerade frukter.

Top