Södra jubilerade med högtidstal och tipsrunda
BJÄRNUM. Det är en vital 80 åring vi firar i dag sa historikern och författaren Gunnar Wetterberg då han högtidstalade vid skogsbolaget Södra jubileum i Bjärnum museum. Högtidstalare var även professor Pål Börjesson, bördig från Röke, båda skogsägare. Från en solvarm parkeringsplats kom de cirka 350 besökarna först fram till start för tipsrunda. Denna frågetävling uteslutande årtalsfrågor, var föredömligt förlagd under skuggiga lövträd.
Även anställda inom Södra hade tydligen svårt att finna rätt svar på tips.
Intill målgången fanns utdelning av olika vätskor med tilltugg för att släcka törsten. Givetvis fanns spettkaka till jubileets firande.
Spettkakan är sargad till besökarnas fördel!
Pål Börjesson inledde sitt högtidstal med att konstatera att alla skogar var olika. Därför behövs mer personlig omvårdnad. Han berörde de omfattande skogsbränder som rasar norrut och att det inom Södra verksamhetsområde finns ständigt två helikoptrar redo att vattenbomba vid skogsbränder. Verksamheten för Södra förbättras varje år men det gäller att hushålla då konjunkturen vänder. Den kommer att vända!
Högtidstalare var Pål Börjesson.
Pappersmassan är unik och stor efterfrågan finns. Bland annat arbetas det för att ersätta plastkassar mot kassar av papper. I de flesta fall används olja vid framställning av många produkter. Inom själva trävarans framställning är det inte uteslutet att uppföra tre våningars hus av trävirke. Det skulle spara stora mängder olja som annars åtgår för annan produktion.
För att minska utsläppen av ämnen från olika oljeprodukter är framställning av biogas på framgång. Problemet är att brist råder på tallolja. Även flygbolagen är intresserade av annat flygbränsle för att minska de skadliga utsläppen i luftlagren. Där är det på gång med naturgas från metanol. I stort sett är Södra självförsörjande av elektricitet och kan dessutom sälja överskottet av denna vara. Skogen ökar i värde och därför är det av vikt att investera i skilda lägen. Inom kort kommer virke från lövträd att bli likvärdigt virke från barrskog. Därför är blandskog att föredra. Skogarnas vilda djur orsakar problem för skogsägarna men det är nyttigt för mångfalden.
Högtidstalare var Gunnar Wetterberg.
Gunnar Wetterberg berörde skogens utveckling i Skåne där södra delarna av landskapets befolkning började jaga i kanten av inlandsisen. Skogsbruk och åkerbruk var främmande vid denna tidsålder då det uteslutande gällde jakt. Wetterberg berättade att jägare i söder fanns för åtta tusen år sen men att bönder började sin verksamhet för sex tusen är sen. De träd som invaderade Skåne var till en början björk, asp och ek medan barrskogen kom senare. Beträffande djuren ansåg Wetterberg att dessa var klokare än människan. De söker sig till område med grönska och överlevnad. Efter hand som virke från ek var på upphällningen blev det barrträd som aktualiserades. Skogen tog helt enkelt slut i södra delarna och det var en fördel för boende norrut. Göingarna började tillverka hjul av skilda slag för avyttring söderut. Det kunde bli ”långvagn” av hjul för avyttring söderut.
Boende på ”slätten” var mer makliga än Göingar och därför mer ”välväxta” till skillnad från göingar som var magrare men mer snabba i huvudet! Göingska ungmör var eftertraktade på grund av snyggt dekorerad samt välfylld brudkista.
De omtalade Snapphanarna var oftast så kallat löskefolk men det anslöts också av bonddrängar. Sågverken var ett uppsving för skogsägare. Från enkel ramsåg till cirkelsåg och transportabel lokmobil har utvecklingen fortsatt i snabbt tempo till dagens industri.
Talaren fortsatte i anslutning till årets minimala skörd av foder. Han gav tipset enligt rön från andra världskriget. Då utfodrades kreatur vintertid med torkade löv som oftast var mer naturligt näringsrika än dagens foder. Under krigets dagar var cellulosa ett bra ersättningsfoder. Detta foder var inte så smakligt men lite melass som sovel blev det inte så illa. Denna utspisning skulle vara gångbar även i denna tid.
Fikaborden var välbesökta vid paus i programmet.
Båda föreläsarna tackades med bokpresent och därmed var jubileumshögtiden slut och besökarna tog sig till de uppvärmda fordonen.