Idag är det surströmmingspremiär
Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning. Den tvättade fisken saltas och läggs i öppna kar och får jäsa.
Öppnad surströmmingsburk med ofiléade strömmingar i saltlag.
Genom så kallad autolys, det vill säga genom fiskens egna enzymer och tillsammans med bakterier bildas starkt luktande syror som propansyra, smörsyra och ättiksyra ur enkla sockerarter i fisken. Det bildas också svavelväte. Strömmingen läggs sedan på konservburkar för att efterjäsa.
Bitar av surströmming tillsammans med rå lök och potatisbitar på ett tunnbröd är en riktig delikatess.
Surströmming är en svensk, framförallt norrländsk specialitet som i industriell skala främst produceras utmed Höga kusten.
Varför inte överaska dina grannar med att njuta av surströmming. Öppna gärna burken utomhus samt under vatten, kasta eller spola ner renset, så undviker du helt lukten. Smaken är faktiskt riktigt god. Till dryck väljer jag helst mjölk.