Kulturarvet blev förnyat under stjärnkikaren

SKOGATORP. Kulturarvsdagen startade för 29 år sen. I år var det dags att fira denna arvsdag i Vittsjö. Ordet kultur får fler och fler tillägg som efterföljare i skilda sammanhang. Ett argument gäller människors sätt att leva. Det kom fram vid dagen på Skogatorp mosse, några kilometer utanför Vittsjö. Sivard Strand från orten var informatör och hade samlat material.


Sivard Strand informerar om Skogatorp mosse.

Skogatorp mosse hade sin första glansperiod under åren 1914- 1916 då Första världskriget rasade. Efter hand upphörde denna verksamhet som var vilande till Andra världskriget. Villaägare hade då insett det bekväma med oljepanna för uppvärmning. Kriget satte stopp för oljetransporter över haven och då kom hanteringen med torv åter i ropet.


Denna bilväg var en gång ”mossaspår” från Frösboholma till Emmaljunga

Mängder med torv bröts upp på många torvmossar så ock i Skogatorp. Torv bröts upp och lastades på ”mossaspår" för vidare transport till Emmaljunga. Där anlades bankar till tåget med torv. Många av dessa spår finns ännu kvar och har utvecklats till bilväg. År 1945 byggdes en silo för snabbtorkning av torven. Denna silo finns fortfarande kvar i dag och trappan med 23 steg leder till ovanvåningen. Denna silo uppvärmdes först med elektricitet med detta blev tämligen dyrbar. Det bröts upp stubbar och hela träd i mossen för att elda pannan med. Dessa träd var helt färska då de konserverats av mosslager efter mosslager under tusentals år. Då torven var till synes ganska torr tippades den ner på lastbil för transport till järnvägsvagn i Vittsjö. En speciell brygga fanns då vid nuvarande VittsjöHallens parkering för vidare färd till behövande villor och fastigheter för uppvärmning.


Sivard Strand berättar om verksamheten för 70 år sen.

Det var inte alltid som torven var helt fri från värme. Sedan den lastats på lastbil utgjorde vinddraget att torven började brinna. Ofta hände det att lasten började brinna och då var det vatten som gällde för att dämpa elden. Sådan vara kunde inte levereras och därför tippades lasten av på någon plats! - Ingen boende i Snärshult behövde bekymra sig om råvara till värmekaminen, berättade Sivard Strand. Torven användes även av gasverk i storstäderna. Då var det även aktuellt med gasspis i köken men virke för framställning av gas var ransonerat. Det var då torven kom in för framställning av gas Denna verksamhet upphörde 1947.


Trappan leder upp till ovanplan och ännu högre upp fanns stjärnkikaren.

Ovanpå silobyggnaden byggde professor Emil Jerlov upp en stjärnkikare där han kunde studera himlavarvets rörelser. Platsen var ypperlig då var tåg eller biltrafik kunde åstadkomma vibrationer i observatoriet. Hela din stora anläggningen vilar på stabil grund. De 20 deltagarna inbjöds sedan att ta de 23 trappstegen upp till ovanvåningen där bord och stolar fanns för intag av eftermiddagsfika. Sivard Strand fortsatte informationen, denna gång på hög nivå. Där visades även en film om hanteringen av torv i gången tid.

Top