Sång och berättarkväll i Hårsjö skola

HÅRSJÖ. Inte ofta det händer men ikväll var det trångt på den gamla skolgården i Hårsjö by, o var ska jag parkera? Det var nämligen hembygdsföreningen i Vittsjö som anordnade en berättarkväll med Claes Ruderstam. Tillsammans med hembygdsföreningens egna sånggrupp som står för den musikaliska underhållningen ackompanjerad med både dragspel, fiol, saxofon och gitarr.

Claes Ruderstam som är kvällens talare hälsar alla hjärtlig välkomna, han tittar ut över den gamla skolsalen och säger att det är roligt att se att den gamla skolsalen fylld med åhörare. Han talar om att kvällens tema skall handla om kvinnor, kvinnor och kvinnor som betytt mycket för Vittsjö genom tiderna och lite av deras levnadsöden också. Och att hans berättande skall varvas med hembygdsföreningens sånggrupp i tre olika delar. Han börjar att berätta lite från 1600 talet och med ett vykort visar han marknadsområdet som det såg ut då. De flesta marknadsknallar var ju gummorna som sålde hemmatillverkade varor, såsom pinna räffsor, virkat, stickat eller sydda bonader men även sylt på burk.

Nästa steg blev 1800 talet då den stora emigrantfebern tog vid. Svält och inget arbete och nödår flera på rad. Han berättade vidare att många var på den tiden amerika- änkor. Då många av deras män tog sig över och då fick kvinnorna axla de arbetsområden som mannen hade gjort. Olika familjeförhållande och alla slutade inte lyckligt. Kvinnorna fick då dra det tunga lass som att klara sig själva och barnen. Vissa startade då tvätteri, andra bageri, andra blev väverskor osv. Nästa stora steg som satte Vittsjö på kartan var när järnvägen kom och många driftiga kvinnor blev en drivande kraft bakom många projekt. Ett flertal pensionat startades och samtliga med kvinnor som styrde och ställde men som också gav fler arbete till kvinnor. Slutet på 1800 kom de första pensionaten med kvinnor som styrde upp de hela, Hedda Pettersson var en och Olga Sandstedt en annan. På den tiden och framåt till dryga 1950 var det en guldålder för just turist näringen via hotell och pensionat verksamheten i Vittsjö, många var de i alla fall.

Sånggruppen får vara med och lyssna ett tag men nu är det deras tur att sjunga några sånger och de gör de med bravur, härliga igenkända låtar som man blir glad av att höra. De sjunger med glädje som känns ut i hela lokalen och med tre instrument spelande personer så höjs ribban ytterligare ett snäpp, bra. En lång applåd för sången. Värmen stiger och snart kan man plocka fram medhavd kaffe fika, smakar alltid bra. Sista delen av kvällens tema handlar om de mest kända personerna som har spelat en stor roll för Vittsjö och samtidigt lyft fram Vittsjö i olika sammanhang:
Och det är Lilly Zickerman, pionjär i hemslöjd/hantverk, hantverksskola/ vävskola/ snickeriskola. Märta Måås Fjetterström, konstväverska, hennes mest kända alster är mönstret” bäckahästen och hjorthagen”. På den tiden fanns det inte många yrken som kvinnorna kunde välja för att överleva som ensam självförsörjande. Maria Schalin en annan Vittsjö kvinna född på 1900 talet som var liberal/politisk intresserad och förde en kamp för kvinnors rösträtt. En kamp som varade i ett antal år innan den antogs 1921.

Idag år 2018 är det andra kvinnor som sätter Vittsjö på kartan kanske med lite andra intresse och andra inriktningar men dom tillför sitt strå till stacken. Så avslutar kvällens talare sitt anförande med att säga tack till sin Karin för hennes stöd och hans tre döttrar, de bidde Claes o hans flickor.

För mig som för första gångens åhörare till kvällens talare så säger jag ett stort tack för en bit av Vittsjö historia med några livsöden invävt, spännande med känt tema blandat med nytt.

 

Top