Julstuga med musik och hantverkare
VITTSJÖ. Skolsalen och numera utställningslokal var ”packad” av besökare vid årets julstuga i museet. Denna aktivitet började 1995 med aktiva Mona Svensson som idékläckare i hembygdsföreningen. Sen har det fortsatt med ökad verksamhet. Redan vid den tända adventsgranen hördes musiken och sången från Bygdespelarnas jultoner under gamla skolans svarta tavla.
Bygdespelarnas sång och musik fyllde lokalerna.
Redan från klockslaget vid öppning var det mängder av besökare som trängdes och trivdes bland utställarna. I gamla samlingsrummet fanns pepparkaksmoran som stansade ut olika figurer som sen åkte in i köksspisen för gräddning. Utbudet var rikligt med det mesta för upplysning, prydnad och och lekamligt intag.
Prydnader finns här till storhelgen.
De hemstöpta ljusen fann några köpare. ”Jalle” med sällskap sålde hantverksgjorda julprydnader. Där fanns stenugnsbakat bröd som var en av ingredienserna för julfirande i äldre tid. Äkta Branteviksill med lokal förpackning och lagom innehåll av krydda fann köpare. Där fanns även julkort, ofrankerade men klara för julhälsning.
Här var det hembakat i stenugn.
Över hela salen ljöd Bygdespelarnas sång och musik, julvisor blandat med årstidernas visor strömmade ut. En av besökarna berättade att det var första gången han besökte sin gamla skola där han fått sin första undervisning. Det var långt tillbaka i tiden!
Det finns nog kontanter i börsen!
Efter hand blev det samling kring kaffeborden i gamla lärarbostaden och därmed blev det glesare i skolsalen. Den som fann intresse att se traditionella utställningarna hade sitt tillfälle. Samtliga väggar var belamrade som skilda föremål av äldre och yngre varianter. Sen alla utställare vandrat hemåt finns de traditionella föremålen kvar till nästa öppethållande.
Pepparkakor tillverkas av generationer bagare.
Nästa stora attraktion i socknen blir Julglädje i Emmaljunga församlingshem den 28 november klockan 18. Jan Rosén lovar en annorlunda och omfattande julglädje i förskott.