Varför firar vi fettisdagen?
VITTSJÖ/BJÄRNUM. I dag är det fettisdagen, dagen då du verkligen har anledning att äta en massa gott. Konditorier och livsmedelsbutiker satsar hårt på semlor. Men varför äter vi semlor på fettisdagen och hur kom fettisdagen till?
47 dagar innan påsk infaller fettisdagen, vilket innebär att den varierar varje år. Som tidigast kan den infalla den 3 februari och som senast 9 mars. Fettisdagen är den sista av de tre festdagarna man hade inför den 40 dagar långa fastan.
Detta går tillbaka till katolsk tid, den tid vi i Sverige och Norden var katoliker. Man förberedde sig för fastan genom att äta så mycket man bara kunde.
Semlan är den nya fettisdagsbullen. Semlan hette ursprungligen fettisdagsbulle och åts hos de välbärgade i städerna, vilket var en väldigt liten del av befolkningen. Bullen fungerar idag bra som symbol för fettisdagen. Den är ju en överdrift i sig själv. Den pöser av fett och går knappt att äta. Den är för stor och varje gång man försöker äta den så åker grädden vid sidan om.
Fastan handlade om att minnas Jesus och hans lidande. Det var också ett tillfälle att visa att man ångrar de synder man begått. Det är lite paradoxalt att man gör det genom att festa och äta en massa. Men det handlade också om botgöring och för att förbereda sig mot det gör man motsatsen.