Ett trevligt besök hos ”Tandtroll o Fen” i Bjärnum
BJÄRNUM. En tandläkarpraktik som redan i väntrummet präglas av en familjär och trevlig anda. Det fanns inga ”tandtroll” som spökade innanför dörren, möjligen fanns ett antal goda ”fen” under min tid vid praktiken. Två av dessa ”Fen” var Sorin och Therese.
En praktik som både i väntrummet o behandlingsrummen präglas av en familjär och trevlig anda samt ljusa o trevliga lokaler.
Jag välkomnas redan vid dörren av en glad o trevlig tandläkare, Sorin Larsson. Han leder mig genom ljusa fina lokaler (på min tid i Bjärnum apotek) till ett mysigt rum där vi i lugn o ro kan sitta ner och prata en stund.
När vi satt oss ner berättar Sorin att att han kom till Sverige från Rumänien redan -76 och att han då var lite oklar på vilken yrkesutbildning han skulle satsa på. Det blev tandläkare och det har jag absolut inte ångrat, menade Sorin. Jag fick min utbildning i Malmö och blev klar tandläkare 1985. Sedan följde praktiktjänst på flera olika platser. Jag har tjänstgjort i Gnesta, Tollarp och kom till Bjärnum för 25 år sedan. De första 10 åren i Bjärnum var jag vid Folktandvården, sedan öppnade jag praktiken här i ”gamla apoteket”, berättar Sorin.
Vid praktiken finns tre behandlingsrum
Hur var det förr?
-Förr var det tandläkaren som gjorde det mesta arbetet på patienten, idag är bilden helt annorlunda. Nu jobbar vi som ett team, tandsköterskan, tandhygienisten och jag. Vår utbildning och vår legitimation gör att vi har våra olika områden att arbeta inom, detta fungerar mycket bra, fortsätter Sorin.
Hur är det idag?
Idag har vi faktiskt patienter i hela åldersspannet från 4 år upp till 97 år. Vi lägger tillsammans med patienten upp en behandlingsplan där vi regelbundet kallar för kontroll. Den förebyggande behandlingen är viktigt för att bibehålla en god munhälsa. Då upptäcker vi saker i tid som annars kan bli problem om tiden får gå för långt. Munnen och därmed munhälsan är en del av kroppen och kan om den inte sköts ge problem på resten av kroppen, inte minst hjärtat, berättar Sorin.
Vid större problem har vi därför idag ett utvecklat samarbete med specialister som vi kan remittera till.
Therese Wintelius, Sorin Larsson och patient Alf Andersson
Tandhygeienist Therese tillägger.
Nu kommer även Therese Wintelius, tandhygienist, och sätter sig vid bordet. Sorin berättar att den förebyggande tandvården även omfattar information i skolan i Bjärnum och att Therese sköter detta.
Therese berättar att hon informerat eleverna i Bjärnums skola om de skador rökning och snusning ger på tänder och munhälsan. Även de idag förekommande sportdryckerna är skadliga vid för stor konsumtion. De ger ofta frätskador just på tänder, berättar Therese. Idag har ungdomar fri tandvård upp till 23 år. Detta innebär bara fördelar inflikar Sorin, fler fortsätter därefter förhoppningsvis att regelbundet gå till tandläkaren.
Förr pratade man om att tandborsten skull röras upp o ner utmed tänderna. Detta har man gått ifrån idag, det bästa sättet är att gnugga o göra detta riktigt noga, menar Therese. Då kan man få bort en massa bakterier som annars kan skapa problem. Sitter dessa bakterier kvar är man välkommen till mig.
Skribenten påstår att det förr berättades, -lägger man en tand i Coca Cola så är den uppfrätt ganska snabbt. -Nja, så trodde man nog förr, men detta är ganska överdrivet, svarar Sorin.
Skolan?
Skoltandvården ser annorlunda ut idag, berättar Sorin. Det finns idag inga ”arga tandläkare, eller remdrivna borr” som skrämde alla barn från tandvården som på -60 talet! Den fria tandvården för unga ger idag möjlighet att välja vilken tandvårdscentral man vill anlita. Hos oss finns idag ungefär 200 barn inskrivna idag, tillägger Sorin.
Våra nytillkomna.
Här finns kanske ett problem som kommer att ta tid att lösa. Steg ett är att få in dess nya människor i svenska tandvården. Steg två är att upplysa om att de måste minska sin idag överdrivna sockerkonsumtion. Detta är inte lätt, kommer säkert att ta tid, tror Sorin.
Amalgam?
Sorin fortsätter att berätta att Amalgam togs bort i Sverige för 20 år sedan av miljöskäl. Ämnet var populärt förr och drabbar säkert många äldre som plomber även idag. Enkelt uttryckt är Amalgam en blandning mellan kvicksilver och flera andra metaller, kanske inte så kul att ha i munnen. Alamgam används fortfarande i vissa länder, till exempel i Storbritannien.
Sorin, vad tror du om framtiden inom tandvården?
-Jag tror det kommer bättre plastfyllningar. Det pågår forskning i bland annat USA med att ta fram vaccin mot karies, vi får se vad detta utmynnar i. Säkert går vi även mot en framtid där vi får ännu mer stöd via datorer, spånar Sorin Larsson i framtiden.
Efter alla kloka ord från Sorin och Therse är slutsaten att minst den förebyggande tandvården kommer att behövas även i framtid.