Vad är Hässleholms kommun för dig och hur vill du att platsen ska vara i framtiden?
BJÄRNUM. Fredagen den 5 april kl.08.30 är vi en liten grupp Bjärnumsbor som samlats vid stationen i Bjärnum. Här möter Maria Månsson Brink upp, från kommunens team för översiktlig planering. Hennes uppgift är att fråga oss varför är det bra att bo i Bjärnum och hur vill du att det skall utvecklas framåt de närmaste 20 -30 åren.
Ett av svaren, vi som bott här under en längre tid, känner oss hemma här. Vilket skapar gemenskap och trygghet. I själva tätorten, finns allt det viktigaste vi behöver, centralt inom räckhåll. Vårdcentral, apotek, tandläkare och bank. Affärer med dagligvaror, blommor, färg, tapeter, byggmaterial, möbler och bensinmack. Restaurang, pizzerior och kiosk. Även träningscentra, frisörer, fotvård, massage och salong för fina naglar m.m.
Kyrka, församlingshem, bibliotek, Träffpunkten och Bygdegård. Museum, folkpark och idrottsplats. Motionsslinga. Olika föreningar. Nära till vacker natur, sjöar och skog. Barnomsorg, fritidshem, skola F-9 och simhall. Särskilt boende och sjukhem. Brandstation. Järnväg-busstation.
Det som fattas i Bjärnum, är lägenheter.
För att allt som räknats upp här skall ha en chans att finns kvar och utvecklas ytterligare, måste det byggas lägenheter. Ett mellan boende för oss som tillhör den äldre generationen. Vi vill ha möjlighet att bo kvar i Bjärnum.
Lägenheter som ger barnfamiljer en chans att få en bostad. Även mindre lägenheter för ungdomar och ensamstående.
På vår rundvandring tillsammans med Maria Månsson Brink från Bjärnums station genom Järnvägsparken, Ankdammen kom vi ut vid f.d prästgården. Efter renoveringen, finns här nu Norra Åkarp kyrkas olika kontor m.m.
Fortsätter Vallgatan ner till Platos väg mot Nybohemmet och väg 117 och åter mot centrum.
Britt Jacobsson och Ingrid Magnusson svarar på frågor
Maria intervjuade människor som hon möter och affärsinnehavare under denna vandring. Det vi konstaterade i vår lilla grupp var, med tanke på behovet av fler lägenheter behöver byggas. Finns det ganska gott om öppen mark i centrum, med möjlighet att bygga på. Det finns en tomt på Boställsgatan som är förberedd med vatten och avlopp.
Men det mest akuta i Bjärnum är övergångsställen. Den vita färgen som markerar att det finns ett övergångsställe är bortsliten. Alldeles för dålig belysning. Mörkt, regnigt och mörkklädda personer utan reflex, nästan intill det omöjliga att upptäcka dem. Varit flera tillbud.
Ankdammen där finns inte något skydd vid järnvägsspåret. Här är en plats som används av gående för att komma över järnvägsspåret. Runt den stora dammen finns nät, men vid den lilla dammen, finns inget skyddsnät. Gång och cykelvägen genom Ankdammen, var asfalterad innan där gjordes ett grävningsarbete. Behöver nu asfalteras igen.
Platsen lämplig som parkeringsplats
Fler parkeringsplatser ut med 117. Marken vid hörnan, väg 117 och vägen mot Röke. Lämplig till parkeringsplats, med någon soffa, bord och plantering.
Något som verkligen ger en tråkig bild av Bjärnum, är flera fallfärdiga hus, som behöver rivas.
Åter i centrum möter Maria sin kollega Madelene, fortsätter nu tillsammans sitt arbete. Kl. 14 träffades de på biblioteket.
Efter arbete med att vara ute och fått höra om Hässleholm kommun innevånares synpunkter skall de göra en översiktsplan på vad de fått fram. Denna översiktsplan skall sedan vara tillgänglig för allmänheten att betrakta, under 2 månader. Därefter justeras den igen. Blir åter i 2 månader tillgänglig för allmänheten. Beräknas vara klar årsskiftet 2020-21.