Lanthandeln öppnade igen efter nära 50 år
Snärshult. Visserligen var hyllorna fulla av varor i Snärshult gamla lanthandel men varken köp eller försäljning skedde. Detta beroende på att lanthandeln upphörde den 1 november 1973. Närslutna utarmades allt mer då storkunder ålderdomshemmet flyttade 1954 och skolväsendet upphörde 1956. Samma år, 1956 upphörde Snärshult telefonstation som var inhyrd i lanthandeln. Missionshuset finns fortfarande kvar med tämligen aktiv verksamhet.
Lars Henningsson demonstrerar den gamla kaffekvarnen.
Lanthandeln började så sakteliga ta form 1928 då i inhyrt rum i en villa. Helge Henningsson som då var bosatt i Malen fick tips att en affär var till salu i en by som kallades Snärshult. På den tiden hade Helge avancerat från fiskhandlare till butiksanställd och steget var inte så långt borta att bli sin egen. Den 1 oktober 1931 köpte han affären för 5 500 kronor. Med tiden fann han sin flicka just i Snärshult som då blev fru Syster Henningsson.
Den gamla och funktionsdugliga kassaapparaten finns kvar.
Utbudet i lanthandeln utökades då det kunde inhandlas det mesta av dagliga behovet i lanthandeln. Även barnaskaran utökades till fem barn och familjen började bli ganska trångbodda i den lilla fastigheten som även bestod av butikslokal samt telefonstation. År 1948 byggde Helge en villa intill lanthandeln och familjen flyttade dit. Därmed blev det större utrymme för lager och sortimentet utökades.
Vid lanthandelns etablering var det hästtransport från järnvägsstationerna i Yxenhult eller Vittsjö för att hämta beställt sortiment från grossister. Med tiden tog biltransporterna över varuförmedlingen. Resande säljare besökte butiken för att erbjuda till köp av varor som kunde vara säljbara. Med tiden installerades kyldisk och handlaren kunde börja försäljning av charkuterivaror. Intill handelsboden byggdes även ett fryshus och där kunde charkuterivaror förvaras längre tid sedan ”bäst före datum” närmade sig.
Lars Henningsson berättar om gamla lanthandelns dagar.
”Barnarbete” existerade inte på den tiden Skolelever utnyttjades att hämta beställda varor i butiken eller också att inhandla snus till en kvinnlig njutare! Varuhusen började bli allt mer tilldragande samtidigt som omsättningen minskade i Snärshult lanthandel som slog igen dörren den 1 november 1973. Snärshult hade blivit fattigare men butiken står kvar med alla varor på hyllorna.
Sångarskaran som sjöng om sommar medan kyliga vindar svepte.
Lars Henningsson som äger fastigheten beslutade ganska omgående att allt i butiken skulle stå orört. Detta berättade han vid söndagens offentliga visning av butiken samt fastigheten. Han berättade om många episoder samt gav historisk tillbakablick vad som hänt sen 1931. Lanthandeln finns kvar i samma utseende som det var den 1 november 1973.
Ett antal besökare kunde noteras under de fyra timmar som butiken höll öppet hus. Hembygdsföreningens sånggrupp underhöll vid ett par tillfällen där de bland annat sjöng om Sköna sommar. Detta medan kall västanvind svepte runt hörnet.