Lilla ”Hästsläppet” i Rättvik
RÄTTVK. Är man, som jag, dalahästfantast och amatörsamlare åker man 60 mil till Hantverksbyn i Rättvik för att se på det lilla ”Hästsläppet”. Detta sker varje Kristi Himmelfärdsdag sedan 2000.
Här visar snidare och målare upp sina hästar, den ena konstfärdigare än den andra. Detta till skillnad från det stora ”Hästsläppet”, som gäller levande hästar som släpps ut på bete. (Jmf ”Kosläppet” som vi har.)
Första dalkarl som mötte mig i ingången var Johnny Gudmund, som ärvt snidarådran efter sin far. Rättvikshästen började sin bana i början av 1950-talet och var då grå och vit. Numera har den även blivit till i andra färger och Johnny anförtror mig att han använder svagdricka för att få fram rätt lyster.
Marianne och Johnne Bågling har gamla namn på alla sina hästar. Hästen Grann finns i två färger.
Kent Olander deltog i en tävling när Falun kom med på Världsarvslistan. Han vann tävlingen med sin svarta häst, kallad Världsarvshästen. För att förnya sig har han tillverkat ”Spikhästen”, där svans, man och ben är spikar! En del hästar har till och med fått vingar.
Eva och Bosse Kristensson har levande förebilder till sina hästar. 2003 köpte jag den lilla vita hästen ”Blenda” , som då levde hos familjen. Nu finns hon enbart som trähäst.
Eva målar och Bosse snidar
Allan Bergs hästar
Margareta Nordahl med Bergslagshästen
Christina Ahlin syr hellre än snidar, Här med sina broderihästar. Lennart Bohlin visade sin samling med hästar av senare datum. Samlandet började i tidigt 1980-tal, när han blev förärad en häst snidad av Jemt-Olov. (Magnifika hästar från tidigt datum. Finns att beskåda på museum.)
På plats fanns även Staffan Haegermark för att hjälpa till med värdering av besökarnas hästar. Många av snidarna tillverkar sina hästar från början, medan andra köper halvfabrikat och målar själva. Ett besök hos NilsOlssons dalahästtillverkning avslutade dagen.
Robin stämplar hästar på furuträ, noga med att undvika kvistar, som ställer till det för snidarna. Hästarna sågas ut med bandsåg, snidas och slipas för att sedan doppas i färg.
Idag satt Kerstin och målade hästar eller skrev namn på dem, alltefter köparens önskemål.
I butiken finns allt man kan tänka sig med dalahästar på. Från 10 kr – flera tusen kr.