Blommor i duggregn.

EMMALJUNGA. Med bilder tagna i duggregn vill jag visa lite av skillnaden på hur mycket olika vädertyper kan betyda för all växtlighet inte minst för buskar och blommor. De flesta av oss har nog märkt alla växters rehabilitering efter förra årets torka. Blomning och grönska har en naturkraft utöver det vanliga i år. Precis som hela naturen vill visa att den lever.

Flädern, som finns i ett tjugotal arter varav tre finns i Europa. Flädern kan med fördel användas till saft. Viss fläder används också i mediciner.

Spirea, som finns i ett åttiotal arter välden över, vanligast är bukett-och brudspirea. Dessa blommar alltid vitt, däremot häckspirea som är en gammal häckväxt blommar ljusrött. En brudspirea kommer från Norge men det gör ju inget. Man kan ändå inte prata med den.

Lupin, som är en vild blomma i snart sagt alla palettens färger, illa sedd, men vacker där den står i parad vid vägkanten. På Island planterar man lupiner för att förhindra jorderosion.

Rhododendron, som finns i tusentals färgrika arter, den härstammar från Kina och växer särskilt villigt på Himalaya. Den blommar alltid vackert men i år slår den alla rekord.

Prästkrage, en blomma vacker som både odlad och vild, i en midsommar bukett ett säkert kort under varje ungmös kudde. Från oss alla till er alla en härlig midsommar med eller utan en prästkrage i vår hand.

Top