BJÄRNUM – ett historiskt namn från 1584, men mest känd för sina snickeri- och möbelfabriker

BJÄRNUM. Söndagens visning av Jonsarnas fabrik i Bjärnum lockade många besökare. Förutom att se anor från flera möbelsnickerier i form av maskiner, material och halvfärdiga stolar och skåp samlade i det röda huset, visades det film om hela tillverkningen och god fika.


Interiörbild


Barnstolar


Fanér


Uppmuntran för arbetarna

Bjärnums museum med Johnny Dolkov stod för hela arrangemanget. Historier om alla möbel- och snickerifabriker som funnits började redan i slutet på 1800-talet, då Troed Troedsson fann att ett stort behov av tunnor behövdes och startade en fabrik som specialiserade sig på dritteltillverkning för transport av smör, sill, snus och tjära. Virket till dessa bestod av bok, ek och gran, som fanns i närområdet. (Drittel = tunna, mestadels för transport av smör).

Till att börja med fraktades allt på järnvägen som kom till Bjärnum på 1890-talet, men senare fick SJ allt svårare att konkurrera med lastbilstrafiken, som tog över. Flera möbelfabriker startades och som mest fanns det 36 stycken i Bjärnum! De producerade allt från sockerlådor, möbler, kontorsmöbler, snidade ekmöblemang, skolbänkar, sjukhussängar, trädgårdsmöblemang mm. Det sades att att fabrikerna i Bjärnum producerade 35% av Sveriges möbeltillverkning.


En halvfärdig fåtölj av låg modell


Svarvade detaljer


Materialskåp mm

Idag finns tre stycken tillverkare kvar, varav en är Bjestigs, med tillverkning av skol- sjukhus och affärsinredningar, vars ägare Stig Johansson fanns på plats och kunde berätta mycket om verksamheten.


Bjestigs ägare Stig Johansson framför limhjulet

Övriga är Olof Nilssons och Zidon Kristenssons fabriker och Glenn Martinsson som klär om möbler. Stig Arne Mattssons möbelfabrik från 1911 ska nu rivas, och inredning och tillverkning har skänkts till Bjärnums Museum av ägaren. Än är inte träets tid förbi i Bjärnum.

Top