Kyrkresa Vittsjö - Hamneda
VITTSJÖ. Deltagarna i höstens kyrkresa fick uppleva tre kyrkor i Södra Ljunga pastorat med Karin Persson som färdledare. Deltagarna kom från mellersta Skåne till nordliga sameland. Dessutom blev det sakkunnig information om bygden och dess ut/avveckling.
Karin Persson var sakkunnig informatör.
Första uppehållet skedde vi Hamneda kyrka. Karin Persson var ypperlig informatör då hon varit bosatt i orten nära intill 50 år. Verksamheten i bygden var förr intensiv med bland annat järnvägsstation och ångbåt som transporterade passagerarna mellan Hamneda och Ljungby. Orten är också en vattendelare med utflöde i Lagan och Helgeå. Flera gravfält och boplatser finns från tiden för stenåldern.
Den första kyrkan tillkom på 1000 talet medan nästa kyrka av sten byggdes på 1100 talet. Nuvarande kyrka påbörjades 1893 och är i dag församlingskyrka. Längre tillbaka kallades platsen Elinge men bytte namn till Hamneda.
Klockstapeln från 1650 vid Nöttja kyrka.
Färden fortsatte till Södra Ljunga kyrka. Intill helgedomen finns fortfarande bostaden kvar där gymnastikens fader P H Ling föddes. Färdledaren var ciceron om kyrkans exteriör och interiör.. Färden fortsatte med rundtur i bygden med gamla valvbroar, vilthägn och gästgivaregård.
Måltidsuppehåll var förlagt till ett fiskrökeri med äkta Bolmenlax. Där intogs delikat måltid samtidigt som Karin informerade om allt vad bygden har att erbjuda.
Jonas Hagård höll både andakt och historisk tillbakablick.
I Nöttja kyrka mötte församlingspräst Jonas Hagård upp som även visade sig vara kunnig historiker. Han konstaterade att kristendomen kom till pastoratet ett par hundra år innan Ansgar landsteg på Birka där han förkunnade den kristna läran. Den första kyrkan på denna ort var en stavkyrka som uppfördes för cirka ett tusen är sen. Innan denna tid hade kristendomen kommit till bygden. Intill kyrkan finns en ganska sällsynt klockstapel som uppfördes 1650.
Fyra av deltagarna lyssnar till Karins berättelser om kyrkorna i Södra Ljunga.
Samtidigt med andakt av Hagård anknöt han denna till historiska händelser i bygden. Han konstaterade ”Vi behöver kyrkan även för gemenskapen i bygden”. Han berättade om de fynd som gjorts och kommer att göras på kyrkans ”vind”, Bland annat har stolpar från tusentalets stavkyrka använts i nuvarande kyrka. Samvaron i kyrkans avslutades med unisona psalmen O sällhet stor.