Sensommarvibbar när orienteringstävling avgjordes i magnifik terräng
BJÄRNUM. Regn, nollgradigt, och ett ymnigt snöfall lagom till att siste löpare åkt hem – det var statusen på väderfronten när OK Torfinn på påskafton 2017 anordnade orienteringstävling i Boa. I år ville vädergudarna något helt annat.
När Sensommarmedeln den 24 augusti arrangerades i Bjärnums hembygdspark strålade solen från klar himmel och den redan så vackra bokskogen vid Bjärlången blev om möjligt ännu vackrare indränkt i sensommarens solljus. Utfall: en orienteringstävling som lovordades i dagar efteråt och där de mest inbitna löparna satt kvar i solskenet långt efter att arenan rivits och övriga löpare åkt hem.
Att arrangera orienteringstävling kan i teorin tyckas låta enkelt. Släpp ut orienterarna i skogen, låt dem leta efter några kontroller och låt dem sedan gå i mål och få sitt fika.
I verkligheten är det lite mer avancerat och tidskrävande än så. Fråga bara Camilla Nilsson och Urban Arnesson, tävlingsledare respektive banläggare för Sensommarmedeln i Bjärnum. Både Camilla och Urban kom att spendera många av sina lediga timmar och dagar med att planera allt från kaffeservering och arenabygge, till att rita banor för så väl nybörjaren som den rutinerade 90-åringen.
Sensommarmedeln anordnades i anslutning till Bjärnums hembygdspark.
Sensommarmedeln, en medeldistanstävling i orientering, avgjordes till stor del i bokskog i anslutning till Bjärnums natursköna hembygdspark – en vacker men också orienteringstekniskt utmanande terräng, inte minst för undertecknad, som under den tidiga tävlingsmorgonen roade sig med att sätta ut och stämpla SI-enheter, hänga upp kontrollskärmar, orientera sig vidare genom skogen, bara för att vända tillbaka i tron om att en kontrollpunkt saknade skärm.
Löpning i orienteringsteknisk bokskog var en del av upplevelsen under Sensommarmedeln.
Medan kontroller på tävlingsmorgonen så sakteliga kom på plats i skogen började också tävlingsnerverna väckas till liv på arenan i hembygdsparken. Orienterare i alla åldrar strömmade till, toakön blev helt plötsligt lång, och personal i både marka och Öppen-anmälan fick med ens mycket att göra. Så småningom började strömmen av orienterare på väg till start att ringla sig genom skogen, och när klockan slog 09:45 var så tävlingen officiellt ”igångkickad”. Totalt kom till slut 294 löpare, fördelade på 40 klasser, att under lördagsförmiddagen ha sprungit i skogarna runt Bjärlången, siffror som gladde både tävlingsledare och övriga arrangörer. Förutom en startklocka som stundtals levde sitt eget liv och som kom att orsaka startpersonalen visst huvudbry, så flöt hela tävlingsdagen på i otroligt god anda. När Ann-Marie Persson efter avslutad tävling höll prisutdelning till samtliga klass-segrare, var det uteslutande goda miner hos åskådarna.
Goda miner under prisutdelningen i hembygdsparken.
En föraning om hur uppskattat arrangemanget varit fick vi redan senare samma eftermiddag, när flertalet av de tillresta löparna istället för att bege sig hemåt satt kvar i hembygdsparken, och i solskenet drack sitt kaffe samtidigt som de intensivt diskuterade banor och sträcktider. Lovorden om en välarrangerad tävling med fina banor blev ännu fler när både tävlingsledare och banläggare dagen därpå stötte på många nöjda orienterare i samband med tävlingen Fyrklubbs i Lönsboda.