72 timmar som gör skillnad
VITTSJÖ. Kommer ni att klara er i minst 72 timmar när krisen är ett faktum? Har ni koll på vad som finns i hemmet? Skyddsrum – finns dom kvar överhuvudtaget?
Så vad göra? Vem kan sitta inne med svaren? Jo, Civilförsvaret. Sagt och gjort – kontakt togs, datum och tid bestämdes, så torsdagen den 12 september 2019 välkomnades Nils-Bertil Finn från Civilförsvaret till Träffpunkt Linden.
Han inledde med att berätta lite om sig själv , har varit verksam inom det militära, K2 i Umeå, P7 i Ystad och P2 i Hässleholm.
Vad är det då för händelser vi kan råka ut för? Jo, stormar, översvämning och terrorhot.
Och vid sådana tillfällen kan det mesta i vårt samhälle slås ut. Om det blir strömavbrott – kortare eller längre tid så kommer inte vår vardag att fungera som det brukar.
Om och när en sådan kris skulle uppstå så kommer ett VMA larm att ljuda (VMA= Viktigt Meddelande till Allmänheten) och om du hör detta på annan tidpunkt än när det testas så ska du gå inomhus, stänga fönster, dörrar och lyssna på Sveriges Radio P4 eller titta på SVT textTV.
SOS information på nummer 113 13 och om det fungerar kan man även söka information på kommunens hemsida.
VMA -larmet testas klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars , juni , september och december.
För visst är väl det som så att ni har en fullpackad krisberedskapslåda att ta till i nödläge?
Inte det? Nej, vem har det och vem tänker på det så länge som allt är som vanligt och livet rullar på i sakta mak. Och det är inte många procent av Sveriges befolkning som har en sådan krislåda packad och klar.
Men oavsett det så skadar det inte med att få en tankeställare då och då.
För att alla skulle kunna se och höra fick en viss ommöblering göras
Vi har alla våra grundbehov och ett utav dom är att ha tillgång till vatten, 2-3 liter /dag. Kan förvaras i frysen i rena PET-flaskor och glöm inte att skriva datum på förpackningen för det håller inte hur länge som helst i frysen utan måste bytas ut då och då. Innan man ser använder vattnet är det nödvändigt att låta det sjuda i cirka 10 minuter så att det blir drickbart igen.
Det är viktigt att man själv ser till att det finns tillgång till vatten för det kan dröja innan Räddningstjänsten kommer till en utvald plats med så kallat Nödvatten. Det levereras i stora vattentankar som både bevakas och sköts av personal från Räddningstjänsten och Civilförsvaret.
Vila är ett annat grundbehov för om du inte vilar och sover då tänker du inte klart och kan inte planera och göra upp en lämplig strategi.
Bra att ha i en krislåda: varor med lång hållbarhet såsom konserver, torrvaror, torkad frukt, choklad , nötter, gryn, müsli, välling, buljongtärningar, extra batterier i olika storlekar, varma filtar , tändstickor, ljus, ficklampor, bärbar radio, gasolkök, torr ved, extra kläder, tvål, tandkräm och annat som du tycker det finns behov av. Ha tillgång till kontanter och se till att ha alla viktiga handlingar väl förslutna.
Annat som bör/ska finnas i hemmet är brandvarnare på varje våningsplan, brandsläckare -bäst är pulversläckare för det fungerar på de flesta material som finns i ett hem. Brandfilt är inte heller så dumt att ha tillgängligt.
Begränsa utrymmet du/ni ska vistas på för att bibehålla värmen så mycket som möjligt.
Om toaletten inte fungerar så kan man sätta fast en större plastpåse/kasse i toaringen och när behoven är gjorda tas påsen bort, försluts väl och sätts utomhus.
Skyddsrum finns dom och i så fall var? I äldre hyresfastigheter bör dom finnas kvar och om det är så du bor – kolla med hyresvärden var närmaste skyddsrum finns för din del.
Om du bor i ett villa/radhus område – kolla med din bostadsförening hur det ligger till med den saken i ditt område.
Nils-Bertil Finn avslutade och tackade med att han mer än gärna återkommer med en föreläsning som heter ”Säkrare Seniorer”. Låter det intressant? Håll koll – det blir säkert av under våren 2020. Innan ommöblering och fika tackade vi Nils-Bertil Finn för en tänkvärd föreläsning med varma applåder, blommor och en liten chokladask.