En stund på biblioteket i Vittsjö.

Vi slogs nämligen av hur välkomnande den välplanerade varma miljön somtidningar.jpg mötte oss i bibliotekslokalen är. Att det här måste förmedlas till våra läsare stod utom allt tvivel.

Biblioteket innehåller allt som ett modernt sådant väntas göra. Man kan läsa tidningar på olika språk, tidskrifter med olika mått och innehåll och man kan förbättra den egna kunskapsbanken med hjälp av olika uppslagsverk liksom mätta läshungern med hjälp av facklitteratur, klassisk litteratur och romaner eller fiktion av olika slag. Här finner man också resehandböcker, talböcker och musikinspelningar. En fatbur av kjell-o-nanne.jpgkunskap ochthomas-gyllander.jpg underhållning.

 

Den förste som möter oss när vi kommer in är bibliotekarien Thomas Gyllander. Han kan förmodligen allt och visar oss gärna tillrätta.

Här träffade vi också besökarna Kjell Nielsen och Nanne Godmundsen. De är från Danmark och kommer ofta till biblioteket för att finna läsförströelse samtidigt som de berikar kunskaperna i svenska. De är fritidsinnevånare i Vittsjö.

berit.jpgVid disken träffade vi sedan Berit Hansen och Elsie Månsson, som fick sina elise-mnsson.jpgboklån noterade med uppgift om när återlämnandet skall ske.


barn-p-biblioteket-i-vitts.jpg
På Barnavdelningen finner vi bilderböcker och sagoböcker av olik utformning och storlek. Här möts vi av de allra yngsta för dagen nämligen Elise, Viktor, Ella och Ebba. Vackra namn och söta ungar. De ledsagades av förskolläraren Agneta, som har ett styvt jobb framför sig när hon skall läsa högt för barnen ur packen böcker, de bär på, när de kommer åter till förskolan Stjernan.
Väl uppe på den övre våningen finner vi ett antal verk av annorlunda fgel.jpgutformning och storlek.  Det är akvareller med olika motiv och ibland med invävda budskap på vers.

Här ett gott visdomsord i vardagen:

Tag vara på den dag som randas
Ty igår är blott en dröm,
Och i morgon blott en hägring.


kvarn.jpgPå bilden med en gammal vindmölla vid sjö finner man:Stilla vatten

Jag sträcker mina vingar
trots att du kraften från mig tog.
Farväl du vind som dog.

Visst bjuder väl fantasin oss att möllan kan tänkas tänka: "Tänk så bra det var förr när även jag fick verka"

 

Under februari visar konstnär Ingvar Kullberg något som kallas fraktaler. Thomas beskriver det som att man av många små lika bilder bildar en större bild. I Wikipedia beskrivs det som "ett självsimulerande mönster med struktur i alla skalor". Antagligen

Psykedeliskt men troligen intressant.

 

På den här våningen träffas flitiga fritidshantverkare två förmiddagar i veckan för att binda böcker. En gammal och väl utvecklad konst. Av någon anledning är det mest pensionärer som träffas för att förkovra sitt bokinnehav.

 

Öppettiderna på biblioteket i Vittsjö är:

Måndag       15.00-19.00

Tisdag          15.00-17.00

Onsdag        15.00-19.00

Torsdag       15.00-17.00

Fredag         10.00-12.00

Telefon 0451-225 40

Du som inte kan besöka biblioteket har tillgång till Bokbussen som landar på olika tider och platser runt om i kommunen. Turlistan finns på biblioteken.

Top