Balansera mera

VITTSJÖ. En helt vanlig torsdag i oktober , den 10:e närmare bestämt, hade vi på Linden besök av Lars, Katarina, Rebecca och Annika som i sina olika yrkesutövningar skulle ge oss information om det här med att Balansera mera.


från vänster Lars, Rebecca, Annika och Katarina

Annika, dietist, pratade om vikten av att tänka på vad vi äter och dricker när vi blir äldre. En del av vårt naturliga åldrande är att vi får mer fett men mindre muskler. Nedsatt aptit och törst är ett annat. Men det som är viktigt är att vi tillför kroppen proteiner såsom kött, fisk, bönor och ägg. Man bör även tillföra kalcium för ett starkt skelett. Kalcium finns i bland annat mejeriprodukter, hasselnötter, mandel, kikärtor, spenat och grönkål. Dryck är också viktigt, vatten är en bra dryck men även mjölk, juice, saft och lättöl.

Man bör få i sig ca 1,5 liter vätska varje dag. Något annat vi också kan tänka då aptiten inte längre är som den en gång varit det är att lägga in mellanmål mellan de ”stora” måltiderna, frukost, lunch och middag. Dessa mellanmål kan till exempel bestå av en frukt, lite nötter, ett kokt ägg, en liten yoggi . Om man har extra nedsatt aptit kan man lägga in fler måltider/mellanmål Detta för att fastetiden mellan måtiderna inte ska bli allför lång.

Supervitamin för äldre – Vitamin D Den får vi till oss när vi vistas utomhus i dagsljus under sommarhalvåret. Vitamin D finns också i våra livsmedel såsom feta fiskar, abborre , sill , makrill och lax , ägg , berikade mejeriprodukter och vegetabiliska alernativ. Livsmedelsverket rekommenderar alla över 75 år att ta ett tillskott av vitamin D på 20 mikrogram per dag utöver intaget från maten.

Sen var det dags för Lars, fysioterapeut ( sjukgymnast) att tala om varför det är viktigt att träna. Det stärker immunförsvaret , förebygger hjärt och kärlsjudomar.

20 minuter per dag med till exmpel promenader , gruppträning , cykling , simning , stavgång , jogging. Samt 1 gång per dag göra styrketräning i form av uppresning , tåhävning , balansträning. Det blev även till att öva rent praktiskt med överinseende av Lars. Hur många gånger man kunde resa sig från sittande under en minuts tid.

Efter Lars så var det dags för Katarina , sjuksköterska, att prata om våra mediciner. Vad som är extra viktigt är att man har en aktuell medicinlista och det tar man upp med sin behandlande läkare, man ska inte använda sig av den lista med mediciner som fås på Apoteket och det beror på att det på den listan kan det finnas mediciner som inte längre tas, dosering har ändrats eller annat. Sen är det som så att medciner som inte längre är aktuell den ligger kvar på apotekets lista en tid framåt. Och glöm inte att den medicin som inte längre ska användas eller har blivit för gammal ska lämnas in på Apoteket.

Vad vi mer kan tänka på är att ju äldre vi blir desto känsligare blir vi för medicinering av olika slag, en kombination som har fungerat bra , den gör inte det längre.

Sist ut var Rebecca , arbetsterapeut, som pratade om vikten av att se över sitt hem. Har du mattor hemma som det är lätt att snubbla över? Sladdar som är i vägen? Har du en bra hushållsstege hemma? Kliv inte upp på stolar när du hämta något som ligger högt upp, byte av lampor eller gardiner. Ha gärna en halkmatta i dusch eller badkar. Ha gärna en nattlampa tänd så du har nån form av ljuskälla att följa när du går upp på natten. Allt detta för att minimera fallolyckor i hemmet.


Lyssnarskara
)

När det så var dags för lite fika blev vi bjudna på en god äppelkräm med kanel och med en sås gjord på kvarg och kaffegrädde. Denna äppelkräm serveras som mellanmål på våra äldreboende. Just den som vi fick smaka kom från Lyckåsa i Bjärnum Kan intyga att det var en god smakrik äppelkräm. Det serverades även kransbit och havrekaka.


god äppelkräm och annat gott

Denna artikel innehåller bara en liten del av all den information vi fick ta del av, den var väldigt informativ och givande. Stort tack till Lars, Katarina, Annika och Rebecca.

Top