14 500 kronor till församlingshemmet

EMMALJUNGA. I stället för ringning i kyrkklockan klinkade Mats Lunnergård sammanringning på piano i församlingshemmet. Drygt halvt hundratal besökare fanns i salen i väntan på fika och försäljning. Det var Emmaljunga församlingshem som inbjöd till samlingen för ekonomiskt stöd till verksamheten inom församlingshemmet. Vid preliminära sammanräkningen i fredags blev summan 14 500 kronor.


Församlingshemmet i Emmaljunga som invigdes 1935, för 85 år sen..

Församlingshemmet har inget bidrag till verksamheten från kyrkliga församlingen fast de äger fastigheten. Ideellt arbetande söker ekonomi för verksamheten genom bland annat årlig försäljning/auktion. Ständigt behövs förnyelse för att lokalerna skall bli så trivsamma som kan ske. Församlingen har flera sångare av god klass och dessa underhöll. Det var Karin Persson med barnbarnet Nilla som sjöng indisk visa till ackompanjemang av Karin. Inför kommande högtid blev det Nu tändas tusen juleljus samt ”Gamla låtar”. Mats Lunnergård och Sam Larsson sjöng Gud som haver samt Han är min glädje. Stefan Dahlström höll en kort andakt.


Karin Persson tillsammans med barnbarnen Nilla och Theo-Per som underhöll.

Alla besökare registrerades och namnen samlades i en valurna. De som hade lyckan med sig i dragningen fick en fin gåva att brukas inför långhelgen. Efter rundgång kring kaffebordet klingade det samling då Jan Rosén taktfast höll i klubban. Mats & Sam förmedlade med sången ”När ljusen skall tändas”.


Bakom den mysige tomten döljer sig Jan Rosén som överlämnar inropad vara.

Första utbudet i auktionsförsäljningen var givetvis en välkomnande julkrans till ytterdörren. Beroende på väderförhållanden fann även snöskyffel sin köpare. Lokalt tillverkad pall och inneskor (finskor) kostar runt 600 kronor. Risken var minimal att någon skulle drabbas av sömnproblem men skulle någon nicka till blev det en höjning av budet med en tjuga! Jan riktade klubbskaftet mot besökarna och väntade på en nick. Var inte spekulanten snabb med en nick visste Jan vad som skulle komma och la automatiskt till en tjuga! Helt utan förvarning fick köpare tillsamman med sin inköpta vara en kartong gräddbullar! Den knärullade senapen fann intressanta köpare och steg bra i pris.


Karin Blank överlämnar köpt vara till maken.

Ett improviserat lotteri fann så många köpare att kasse efter kasse med nyttovaror bars in som vinster. Lotterna på traditionella lotterierna såldes slut och några blev vinnare på sitt turnummer. Auktionen var slut och aktive Jan kunde pusta ut med sin mysige tomte på bröstet. Han var den store insamlaren av prylar och sen sålde han dem! Dessutom kunde många av bygdens ideella också dra en lättnadens suck. Utan alla dessa insatser med bakverk, tillverkning och och utsmyckning hade det inte blivit någon succé.


Rundgång vid kaffe/kakbordet.

Kyrkliga föreningen har sina anor från 1935 med några ombildningar och nu är det idealister som aktivt driver verksamheten vidare i byn som absolut inte kan kallas för ”Ödeljunga”. Samlingen avslutades med kort andakt av Stefan Dahlström.

Top