Wetterberg föreläste Skånes historia i Röke
RÖKE. Historikern Gunnar Wetterberg behöver ingen ytterligare presentation. Han levde verkligen upp till ställda förväntningar då Röke sockengille och Göinge Sparbank i Röke i ordets rätta bemärkelse bjöd på kvalificerad underhållning. Borden i församlingshemmet var dukade och föredömligt började samlingen med samkväm innan Wetterberg tog hand om kvällen.
Gunnar Wetterberg berättade Skånes historia.
Gunnar Wetterberg berättade att den nya kulturen kom till Algustorp i Röke redan för 13 000 år sen då landisen började dra sig norrut. Ämnet för kvällens intressanta föreläsning gällde just Skånes historia och berörde hela Skåne med infallsvinklar i Göinge. Egentligen satsade Gunnar på yrket som historielärare men alla platser var redan upptagna. Han började då studera skrifter om Skånes historia och upptäckte snabbt att det fanns en del luckor i skrifterna. Där fanns minimal text om krigiska Oxenstierna och Horn. Då började Gunnar komplettera dessa luckor och med tiden blev det flera böcker om historiska Skåne. I kloster och kyrkor har textkunniga munkar på 1100 talet med runor skrivit historia på den orten. Problemet var att runorna var textade på dialekten på orten.
Stämningen i församlingshemmet var god även före föreläsningen.
Erfarna arkeologer är de främsta forskarna i Skånes historia berättade Gunnar. På tal om dialekter konstaterade Gunnar att Skånes absolut fulaste dialekt finns i Malmö! Vissa avvikelser finns mellan olika byar inom häradena. Dessa härader i norra Skåne har fått sitt namn efter en dansk kungs avkommor! Beträffande Röke så brändes hela området ner år 1197. Efter detta började det odlas säd i Röke för att försörja djur i snabbt växande södra Skåne.
Efter det stimulerande föredraget blev det tillfälle för frågor. Gunnar Wetterberg tackades av arrangörerna som lämnade blommor och flera bokverk till intressante och sympatiske föreläsaren.