Rekordtidig Fästing- säsong
VITTSJÖ, BJÄRNUM. Fästingarna har vaknat rekordtidigt i år på grund av det varma vädret. Det är hög tid att redan nu börja skydda ditt husdjur mot fästingar - då minskar du samtidigt risken för att själv drabbas av fästingburna sjukdomar.
vanlig fästing
Att använda fästingmedel till ditt djur är inte bara bra för djuret i sig, du minskar även risken för att själv drabbas av fästingburna sjukdomar. Har du husdjur som är utomhus ökar nämligen risken markant att du själv ska få ett fästingbett. Har din hund varit ute och kommer in med fästingar som kryper runt i pälsen och lägger sig bredvid dig på soffan är det lätt hänt att några fästingar kryper över på dig.
Misstänkt Borelia
Börja redan nu börja skydda sitt djur med fästing- förebyggande medel och kolla igenom djuret när det varit ute. Det bästa är att man kollar direkt när djuret kommer in. Då får du bort fästingar som kryper runt i pälsen. Samtidigt upptäcker du snabbt om djuret har en fästing som satt sig. Risken att fästingen ska föra över smitta ökar ju längre tid den får sitta kvar.
-en bild som i fjol spreds på sociala medier, stackars hund.
Glöm inte att kolla fästingar mellan trampdynorna. Förra året spreds en bild på sociala medier som visade hur en hund hade en hel koloni med fästingar som satt mellan trampdynorna.
Att skydda ditt husdjur är viktigt även för att skydda dig själv mot färstingbett och risken för fästingburna sjukdomar. Störst risk för djuret är borrelia och TBE. För oss människor som får fästingbett finns risk att drabbas av Borrelia och TBE- två sjukdomar som våra husdjur väldigt sällan drabbas av.
En annan fästingsjukdom är anaplasmos, som ger mer akuta symptom. Djuret kan få hög feber och väldigt ont i kroppen och svårt att röra sig.
Det finns flera olika behandlingar, både receptfria och receptbelagda, som minskar risken för ditt djur. Den nyaste behandlingen är ett medel som gör att fästingar som satt sig dör inom ett par timmar. Det medlet finns som tabletter för hund och som spot-on för katter.
Den innehåller ett ämne som fästingen inte tål och som gör att fästingar som bitit sig fast dör inom ett par timmar. Fästingarna skrumpnar ihop och ramlar sedan bort av sig själva. Men upptäcker man en fästing ska man ändå plocka bort den direkt, för säkerhets skull.
Spot on-lösningar och fästinghalsband som gör att färstingarna bli mindre benägna att bita sig fast finns också på marknaden. Spot on-lösningen applicerar man med en pipett direkt på djurets nackhud och det verksamma ämnet sprids sedan i hudfettet eller tas upp av kroppen via huden. Fästingarna tycker inte om ämnet och vill därför inte sätta sig på djuret.
Halsbanden fungerar på ungefär samma sätt. Då ska djuret ha på sig halsbandet dygnet runt under hela fästingsäsongen eftersom det kontinuerligt utsöndrar den aktiva substansen som ska hålla fästingarna borta. Viktigt att tänka på är att effekten av medlet kan avta om djuret badar eller duschas. De gäller både spot on-lösningar och halsband.