Tallbacken - en pärla i Vittsjö

tallbacken-kim-bo.jpg- Jag är född i Århus Danmark, men har bott i Sverige sedan jag var 13, säger Bo.
- Det stämmer att jag har finska rötter, säger Kim, men jag är född i Sverige.
  Det är två unga entreprenörer jag möter. Trots deras ringa ålder har de lång erfarenhet i branscher som gör dem väl skickade att ta hand om det anrika pensionatet och dess gäster. Jag bjuds in i det fina sällskapsrummet och får en kopp kaffe med småbröd. Vi tittar i ett album med vykort från Vittsjö. Kim och Bo är båda mycket intresserade av Tallbackens historia. De har både föremål och bilder som bekräftar deras berättelser.
 

Bilden. Bo Andersen och Kim Wäisänen hälsar välkommen. Till höger syns "Wall of fame". Först på plats är Tina Ahlin.

- Den 10 september 1913 öppnades portarna till "Syster Petas hvilo- och rekreationshem, Tallbacken", för första gången, säger Bo. Hon var en aktad sköterska med så stor kompetens att myndigheterna därför inte inrättade någon tjänst för distriktssköterska i Vittsjö; "ni har ju redan Syster Peta"!

- Namnet har byggnaden fått därför att det låg på en backe, omgärdad av ganska små tallar, säger Kim. Titta på det här vykortet med utsikt från Tallbackens trappa. På andra sidan vägen kan man skymta ett hus, mitt ute i skogen. Redan då var det säkert en avkopplande och skön plats.

- Det är så gästerna uppfattar pensionatet idag också, menar Bo. På kvällarna möts gästernatallbacken-kim.jpg i detta sällskapsrum. Vi tänder levande ljus, kakelugnen är varm, ur högtalarna kommer skön musik, någon läser, någon stickar och någon annan bara kopplar av, mätt och belåten.
 
Bilden. Kim i Sällskapsrummet. I bakgrunden syns den fina kakelugnen.

- Många passar på att vara aktiva under dagen. Vi har vandrarpaket, gourmetgolf och SPA-paket med utgångspunkt från pensionatet, säger Bo. 

Det ringer på dörren och Kim tar emot en gäst som var i Vittsjö för många år sedan. Nu vill han bo på samma plats igen. Men var är det? Han vet att det låg nära golfbanan och att det var ett värdshus. Han kommer in i matsalen, ser ljuskronorna och utsikten.

- Jo, det var här, säger mannen. Jag vill komma tillbaka och boka in en mindre grupp senare.

- Tack vare att ägarnatallbacken-matsalen.jpg genom åren har bevarat Tallbackens karaktär så kommer många tillbaka hit, fortsätter Bo. Vi har haft gäster som redan varit här fyra gånger sedan vi tog över.

Bilden. Matsalen

Det är ett stort ansvar att vårda detta pensionat och dess historia. Det måste ju finnas så många bilder från besök på pensionatet, för att inte tala om allt som hänt innanför väggarna. Det skulle vara kul om läsarna tog kontakt med oss. Vi vill hålla historien kring Tallbacken levande, säger Bo med eftertryck.

Sedan Bo och Kim tog över så kan man boka bord och äta en god måltid utan att övernatta. tallbacken-korkar.jpgDet finns ingen minimigräns för att öppna matsalen.

- Vill någon äta på Tallbacken så är det bara att ringa 0451-22017. Telefonnummer 17 har Tallbacken haft från begynnelsen, förklarar Kim belåtet. Det är ytterligare ett tecken på genuinitet.
 

Bilden. Av korkarnas antal att döma torde ett och annat glas vin ha inmundigats på Tallbacken?

- Vi ordnar gärna kalas på beställning. Vår första stora beställning var ett bröllop i oktober förra året. Vi var nervösa men det blev till gästernas belåtenhet, minns Bo.

Jag nämnde inledningsvis att Kim och Bo har en gedigen bakgrund.

- Jag har ungefär 17 år i branschen,tallbacken-ldsta-vin.jpg säger Bo. Jag är främst kock men har varit servitör, hovmästare och jobbat på Stena Line, Viking Line och hotell Tylösand.

- För min del är tyngdpunkten mera på servering och lokalvård men annars har jag i stort sett haft samma arbetsplatser som Bo, säger Kim.

Vi gör en gemensam rundvandring i pensionatet. Matsalen är stor och känns luftig med stora fönster och enorma ljuskronor i kristall.
 

Bilden. Det äldsta vinet finns i flaskan till vänster, ett dessertvin från 1974.

- Alla rum är individuellt inredda, men rum nummer 8 är mest populärt, berättar Kim för mig när jag tar en bild. Vi har 20 sängar i huvudbyggnaden och 6 i mysiga Tallstugan som ligger bakom Tallbacken. Bo följer mig ner i den magnifika vinkällaren.

- Det är här middagen börjar, säger han.tallbacken-vinkallare.jpg Maten kan vara hur god som helst. Det kan också vinet vara. Ändå kan det bli en dålig måltid. Vin och mat måste komponeras tillsammans. Hit bjuder vi gästerna. När de sedan sätter sig till bords för en fyrarätters måltid så vet de inte exakt vad som väntar.
 
Bilden. Det är ordning på vinerna i vinkällaren.

Vid beställningen har vi frågat om de har någon allergi, är vegetarianer eller kanske inte äter fisk. Överraskningen vid bordet är en stor del av upplevelsen. Än har ingen blivit missbelåten! Bo berättar att de har sex vinagenter som importerar pensionatets viner.
Efter besök i konferensavdelningentallbacken-rum-8.jpg längst upp så kommer vi tillbaka till sällskapsrummet och tittar på deras kakelugn.

Jag frågar om de har några särskilda aktiviteter under
året.
 
Bilden. Rum nummer 8 som är så populärt.

- Vi vill nog gärna utöka paket-erbjudandena och så har vi tänkt vara med under bodagarna i september, då med utställning av ting från Lilly Zickermann.
 
 Länk till Tallbackens hemsida

Top