Vittsjö har varit en skälvande och skakande ort

VITTSJÖ. Kulturorten Vittsjö lever förhållandevis lugnt och stilla. Ännu lugnare och stilla är det i dessa virustider då även orosmomenten tycks tagit fasta på situationen. Orosmoment kan finnas närmare än du tycks tro! Även om det är förhållandevis lugnt på ytan rör det sig ständigt under jordskopan. Ett på den tiden trovärdigt kommunalråd yttrade att boende i Vittsjö var upproriska!

Bibliotek Hemgården

Han hade rätt i sin utsago. Orten har mer än någon annan ort i området låtit höra sin stämma om något varit till nackdel för kulturorten. Under flera år rasade striden om bibliotekets placering. Genom privat initiativ där kommunalfullmäktige fick bakläxa av kammarrätten blev bibliotek Hemgården invigt 1986. Skalv på ytan kan göra underverk!

Skalv under jordytan i Vittsjö har registrerats flera gånger. Vad som hände under medeltiden och vid fejderna med Danmark är tämligen okänt men då var det nog skalv både på och under jordskorpan. Fortfarande inträffar interna jordskalv i Jönsaholm residens.

Ett omfattande jordskalv inträffade i Spanien 1547 och pågick i 40 dagar. Detta skalv torde nog varit kännbart även i Göinge.

Jordskalv inträffar då olika kontinentalplattor i jordens innandöme gnider eller krockar mot varandra och plattorna kommer ovanpå varandra. Några sådana större plattor är inte kända i Sveriges närhet varför epicentrum som regel finns utanför landets gränser. Dock har det hänt att epicentrum funnits i Halland.

Det första registrerade jordskalvet med kraftig styrka i Vittsjö registrerades den 5 februari 1691. Kyrkoboken ger besked nästa skalv den 8 mars 1703. Under husförhör i kyrkan ”hördes ett farligt rumlande som 20-30 vagnar körde runt kyrkan”. Samtidigt höll ett par män på att gräva en grav på kyrkogården då marken skakade under deras fötter av skalvet som kom från norr och drog österut. Obekräftade uppgifter gör gällande att skalv inträffat 1701 och 1702. Dessa uppgifter får tas med reservation då dåtidens kontaktnät var tämligen osäkra.
Uppgifter finns att nästa registrerade jordskalv inträffade 21-22 december 1759 och pågick cirka sex minuter. Östra Göinge hade kraftigare skalv än Västra Göinge har angetts i uppteckningar. Skalvet 1786 var ganska lindrigt i halv minut med de underjordiska rörelserna.
Säkra uppgifter om jordskalv 1929 saknas från seismografisk registrering. Ett par rader i kort notis meddelar att ett antal personer uppfattat ett jordskalv.
År 1985 var en märkbar upplevelse om jordskalv 14 och 15 juni. Den 16 april 2009 märktes ett fullt markant jordskalv fast epicentrum fanns i Halland. Svaga skalv inträffade den 9 augusti 2012 och den 8 september 2013. Troligen har fler skalv inträffat på senare tid men uppgift saknas. Flera jordskalv inträffar årligen i Sverige, främst i Norrland med styrka under två i magnitud.

Det jäser och skälver då och då på ytan i Vittsjö men det är ett hälsotecken! Kraftiga jordskalv och jordbävningar är vi dock förskonade från.

 

Top