Bjärnums muséum får nya attraktionerJag möter Johnny Dolkov och Jan Persson en kylig eftermiddag i mars. De är mycket stolta över denna nya attraktion som snart är färdig.
 - Vi planerar en invigning i april med närvaro av representant för Svenska kyrkan. Per Lossing från Tyringe var praktikant hos oss och mycket tack vare honom så kom vi igång, säger Jan Persson.
- Kyrko-målningarnamuseum-kor.jpg gjordes under 1400-talet. Enligt sägnen så reste Hans Hildebrand från Riks-antikvarie-ämbetet i Stockholm år 1881, på begäran av den 17-årige Arto Peto från Bjärnum, med tåg till Halmstad. Sedan red han genom skogarna fram till Norra Åkarp, förklarar Johnny.
Han ledsagades av en fotografmuseum-1881.jpg som tog många detaljbilder av kyrkan. Kopior av fotona behölls av Arto och det är dessa som varit underlag för målningarna.

Bilden. Foto av Norra Åkarps kyrka från år 1881.
 
- Dessförinnan, år 1842, hade den kände Nils Månsson-Mandelgren besökt kyrkan och ritat av bl.a altaret. Dessa illustrationer har också varit till stor hjälp då vi byggde upp koret med altare, menar Jan.

Jag får också veta att parallellt med rivningen av den gamla kyrkan 1881, så byggde man en ny vid sidan om. Den nya kyrkan stod helt klar för invigning år 1882.
 
- Bjälkarna man kan ana innanför valvet är takbjälkar, vilka bar upp innetaket. Detta tak byggdes under 1700-talet för att tjänstgöra som sädesmagasin. Man hade alltså " säd på loftet"museum-scen.jpg! förklarar Johnny.

. Vi har fått bygglov till en ny utescen på grusplanen framför det svarta och röda huset. Vi har redan påbörjat grund-arbetet. Det krävs ett stabilt golv så därför gjuter vi en platta och ovanpå den lägger vi klinker, säger Johnny. Vi kommer att ha tak med papp-beläggning och tre väggar i "båle-konstruktion". I sommar kommer det här att vara klart, tror Johnny.

 museum-1842.jpg
Bilden. Teckning av koret efter Nils Månsson-Mandelgren.

museum-madelgren.jpgBilden. Här finns en del av Nils Månsson-Mandelgrens verk samlade.

museum-ritning-scen.jpgBilden. En skiss-kopia från bygglovsritningen. Så här förväntas scenen se ut från fotografens plats på bilden ovan.
Top